Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România are una dintre cele mai mari filiere universitare francofone din lume

Laurence_Auer.jpg

Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București
Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București (arhiva)
Sursa imaginii: 
Captura video

Mii de studenți români și străini învață în limba franceză în România în 115 programe de studiu, spune la RFI, Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România. În plus, forța filierelor românești constă în orientarea lor către discipline științifice. Doamna Ambasadoare a participat la Săptămâna Francofoniei științifice care a avut loc la București, în perioada 21-24 septembrie.

Laurence Auer: Summitul AUF reunește toate universitățile membre. Reamintesc că Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este una dintre structurile cele mai vechi ale Francofoniei.

Reporter: Are 60 de ani…

Laurence Auer: Da, s-a înființat în 1961 și a împlinit 60 de ani. Îi sărbătorim aniversarea, acum, la București. S-a lucrat mult timp la acest summit, organizat minunat de Universitatea Politehnică. A întârziat un an, dar suntem foarte bucurosi că ne-am putut întâlni cu toții aici, la Universitatea Politehnică din București. Mă bucur în mod particular să văd reprezentanți ai țărilor care nu au Ambasade la București, cum ar fi Ciad sau Georgia. Mulți miniștri au făcut deplasarea la București pentru a-și exprima atașamentul față de francofonia științifică și rețeaua AUF, dar și dorința de a privi spre viitor si de crea diplome duale și campusuri digitale. Este un adevărat summit.

 

 

Reporter: Care sunt temele discutate zilele acestea la București?

Laurence Auer: În primul rând, s-a aprobat un mare plan strategic. În cadrul acestuia, există numeroase aspecte care mi se par foarte importante, de exemplu, cum ne folosim de instumentul digital. Ideea este să se creeze o platformă digitală care să includă universitățile AUF. Planul strategic propus de rectorul AUF, Slim Khalbous, a fost acceptat, iar această platformă va fi creată. De asemenea, este foarte important sa vorbim despre cercetare si aici amintesc implicarea Guvernului Roman, un angajament enorm care acordă bursele Eugen Ionescu. Vorbim de o mie de burse pe an. Trebuie amintită și implicarea fiecarei universități pentru a dezvolta programe doctorale. Deci aceasta rețea francofona din România este una dintre cele mai puternice din lume, după părerea mea. Exista 110 filiere francofone în Romania, de fapt 115.

Reporter: Să vorbim de câteva dintre ele…

Laurence Auer: Cele pe care le cunosc cel mai bine sunt cele pe care am avut șansa să le vizitez, Universitățile de Medicină din Cluj, Iași, dar si Universitatea din București care găzduiește centrul de cercetare CRFRA. Aș vrea, de asemenea, să menționez și alte universități, precum Universitatea din Timișoara, care s-a alăturat astăzi unui proiect pentru universitatile europeene, CIVITA Munte, alături de universitățile din Pau și Chambery. De asemenea, universitatea din Timișoara dezvoltă o filieră francofonă. Vorbim despre universitati care s-au implicat nu doar pentru obtinerea unei diplome. Este vorba de o atitudine complexa privind cercetarea si crearea de legaturi între oameni. Iar acest lucru este important, se extinde universul cooperarii bilaterale pentru toată lumea. Vom putea lucra pentru inovații tehnologice, precum la Craiova. De exemplu, delegatia din Tunisia, mi-a spus ca are 2.000 de studenți în România care vin pentru a învăța medicina. Avem, la Universitatea Politehnică un parteneriat de dubla diplomă de inteligență artificială și alte discipline științifice.

Dacă ar fi să rezum, cred că prinicipala caracteristică a filierelor francofone din România este implicarea lor știintifica, în matematică, științele medicale, farmacie, medicină, geologie. E un lucru foarte pretios în zilele noastre, am dezvoltat mult masterele în management, avem mulți licențiați în marketing, dar aceste discipline științifice, cu studiul bilingv, vor oferi printre cele mai căutate diplome pe viitor. Felicitări, pe de o parte, profesorilor, universtităților, dar și studenților care fac parte din aceste filiere francofone.