Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Care ar putea fi vârsta maximă a oamenilor longevivi, au descoperit cercetătorii canadieni

Până la vârsta de 130 de ani ar putea trăi oamenii în acest secol, iar șansele de a ajunge la 110 ani vor crește spre 50%, cred cercetătorii de la HEC Business School din Montreal.

Istoria consemnează că cea mai longevivă persoană care a trăit până acum este o franţuzoaică, decedată la 122 de ani.

Studiul actual şi-a propus să decidă dacă există o limită superioară a duratei de viaţă a oamenilor.

S-a constatat că nu există o astfel de limită. Totuși, până la vârsta de 110 ani şansele de a rămâne în viaţă sunt de 50/50.

Savanții au analizat durata de viaţă a peste 3.800 de „semisupercentenari" italieni, care au reuşit să depăşească vârsta de 105 ani, şi a peste 9.800 de persoane ce au atins aceeaşi vârstă în Franţa.

Au ajuns la concluzia că după vârsta de 110 ani şansele de a rămâne în viaţă sunt de aproximativ 50%. Acest lucru înseamnă că fiecare an după cea de-a 110-a aniversare a cuiva este un joc de noroc.

Luând în considerare că speranţa de viaţă va continua să crească de-a lungul anilor, în ciuda coronavirusului şi a îmbunătăţirilor în domeniul sănătăţii şi al stilului de viaţă, autorii spun că studiile sugerează că oamenii ar putea ajunge la 130 de ani în acest secol, potrivit „DailyMail”.

Statisticianul care a condus studiul de la HEC Business School din Montreal, Dr. Léo Belzile, a declarat că „pe măsură ce populaţia mondială continuă să crească, tot mai multe persoane ajung la 100 de ani şi tot mai multe la 110 ani”.

Acest studiu, publicat în revista „Royal Society Open Science”, şi-a propus să stabilească dacă există o limită superioară a duratei de viaţă a oamenilor.

În cazul în care ar exista o astfel de vârstă limită, dincolo de care nimeni nu ar mai putea supravieţui, un grup de oameni s-ar aştepta, din punct de vedere statistic, să moară în jurul acestei vârste.

Astfel, la vârsta de 108 ani, cercetătorii au constatat că şansele de a muri au început să se stabilizeze, ajungând la aproximativ 50/50. Rezultatele ar putea avea implicaţii pentru persoanele super-bogate, cum ar fi fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care se pare că investeşte în tehnologia de inversare a vârstei.

De exemplu, unele animale, cum ar fi scoicile, nu îmbătrânesc deloc, iar aflarea motivelor este unul dintre principalele obiective ale gerontologiei.

O înţelegere empirică solidă a mortalităţii umane la vârste extreme este importantă ca bază pentru cercetările care vizează găsirea unui remediu pentru îmbătrânire”, scriu cercetătorii.

Pânâ în prezent, în Anglia şi Ţara Galilor, au existat doar 157 de supercentenari, cu vârsta de peste 110 ani, între 1968 şi 2017.

Acum, cea mai bătrână persoană din lume şi a treia cea mai longevivă din toate timpurile este Kane Tanaka, în vârstă de 118 ani, din Japonia. Japonezii au cea mai mare speranţă de viaţă din lume, atribuită de experţi unei diete bogate în peşte şi sărace în acizi saturaţi şi unui serviciu de sănătate bun.

Jeff Bezos este unul dintre miliardarii din domeniul tehnologiei care investesc sume uriaşe de bani în tehnologii menite să încetinească sau să oprească procesul de îmbătrânire sau chiar să permită nemurirea.

El încearcă să găsească o modalitate de a expulza din organism celulele senescente, care opresc celulele canceroase, dar care se acumulează în timp şi care provoacă degenerescenţă maculară şi artrită.

De asemenea, un studiu făcut pe şoareci sugerează că eliminarea acestor celule „poate preveni sau întârzia disfuncţiile tisulare şi poate prelungi durata de viaţă", mai scrie revista „Royal Society Open Science”.