Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiile confirmă : le putem transmite SARS COV 2 animalelor de companie

caini_afp.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

De la începutul pandemiei oamenii de știință au încercat să afle cât mai multe despre originile virusului iar studii recente par să indice totuși că acesta ar fi fost transmis de la animalele sălbatice comercializate în piețele din Wuhan, la om. Dar de la om la animale poate fi transmis? Aceasta a fost o altă întrebare la care experții au căutat și caută răspuns. Ultimele cercetări par să indice că da, o persoană contaminată poate îmbolnăvi animalele cu care intră în contact. 

Două studii separate, prezentate la Congresul European de Microbiologie și Boli Infecțioase și publicate de revista on line Scientific American, arată că stăpânii de câini și pisici care au COVID 19 își pot îmbolnăvi animalele de companie și ar fi bine, prin urmare, să păstreze distanța de acestea pentru a le feri de virus. O echipă de veterinari condusă de doctorul Dorothee Bienzle de la Universitatea Guelph din Ontario a stupiat riscul de contaminare cu SARS COV 2 pe un grup de 198 de pisici și 54 de câini. Toți câinii și 48 de pisici proveneau din familii unde cel puțin o persoană era infectată. Restul pisicilor proveneau din adăposturi și clinici. În urma studiului s-a contatat că, în rândul animalelor cu stăpâni bolnavi, două pisici dintrei și doi câini din cinci aveau anticorpi anti SARS COV 2, ceea ce indică faptul că au trecut prin infecție. În rândul pisicilor din adăpost doar una din zece avea anticorpi iar în rândul celor din clinici, doar una din 38. Mai mult, studiul indică faptul că animalele din case contaminate au dezvoltat simptome : între 20 și 30 la sută nu au avut poftă de mâncare și au prezentat stări de oboseală dar și tuse, diaree și probleme respiratorii. De obicei, complicații au fost pe termen scurt și mediu dar au fost și trei complicații grave. Studiul a mai constatat că rata de infectare în rândul pisicilor a fost mai mare iar specialiștii o pun în seama faptului că acestea au un contact fizic mai apropiat de stăpâni.

Un alt studiu a fost realizat pe 156 de câini și 154 de pisici din familii infectate de către medicul Els Broens de la Universitatea din Utrecht. Studiul a indicat că în una din cinci astfel de locuințe infectate au dezvoltat simptome arătate de teste Real Time PCR. Și în aceste cazuri, simptomele au fost de obicei ușoare.

Așadat, ambele cercetări par să arate că virusul poate fi transmis de oameni animalelor de companie. ”Nu e deloc surprinzător”, a comentat Sarah Hamer, epidemiolog veterinar la Universitatea A&M din Texas, care efectuează la rândul său cercetări privind transmiterea SARS COV de la om la animale. ”Rezultatele sunt explicabile dat fiind că relația între stăpâni și animalele de companie e adesea foarte apropiată și mulți dorm în același pat cu ele”, a spus specialista.

Marea problemă este acum, spune Els Broens, ca virusul să nu se multiplice în populația de animale, să sufere mutații și să fie astfel retransmis la oameni. Deja se știe că fermele de nutrii sunt astfel de potențiale ”rezervoare” de COVID și multe state, inclusiv Țările de Jos și Danemarca, au luat măsuri drastice : 20 de milioane de nutrii au fost sacrificate pentru a nu împrăștia virusul. Deocamdată, doctorul Broens spune că nu există dovezi că animalele de companie pot și ele transmite virusul la om. Între timp, cercetătorii recomandă prudență : persoanele purtătoare trabuie să se izoleze de animalele din casă pe perioada bolii pentru a evita îmbolnăvirea acestora și alte riscuri.