Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Noile antivirale aprobate sau în curs de aprobare nu sunt un leac minune împotriva Covid” – medic pneumolog

molnupiravir.png

Molnupiravir
Molnupiravireste un anti-viral aprobat deja în Marea Britanie pentru tratamentul împotriva Covid
Sursa imaginii: 
Global National captură video

Două medicamente anti-virale, testate recent în mai multe țări occidentale, au sporit speranțele unui tratament eficient împotriva bolii Covid. Dar aceste medicamente nu reprezintă un leac minune, după cum a explicat un medic pneumolog într-un interviu la RFI.

Primul medicament anti-Covid, Molnupiravir produs de concernul Merck, a fost aprobat pentru folosință în Marea Brutanie, iar testele pe bolnavi au arătat că poate preveni spitalizarea și decesul în 50% din cazurile de Covid. Al doilea anti-viral este un medicament nou produs de Pfizer are o eficiență de 89%, potrivit rezultatelor testelor.

Medicul pneumolog Tudor Toma, care lucrează la un spital universitar din Londra și are o experiență cu mii de pacienți bolnavi de Covid, explică mecanismul de funcționare a celor două medicamente, într-un interviu la RFI.

Tudor Toma: Unul dintre ele este un anti-viral nou care a fost descoperit în timpul cercetării pentru a găsi un medicament împotriva bolii Ebola. Acesta introduce niște erori în procesul de fabrica a proteinelor indus de virus.

Virusul Sars-cov intră în celulă și folosește mecanismul acesteia pentru a produce niște proteine care în final ajung ele însele o particulă virală. Medicamentul acesta anti-viral introduce erori în procesul de fabricație intra-celulară al proteinelor respective și atunci nu mai apar particule virale care pot să fie eliminate și să infecteze alte celule.

Mecanismul celui de-al doilea anti-viral care este deja aprobat în Marea Britanie are o acțiune pe procesul de împachetare și de realizare efectivă a proteinelor și deci la rândul său împiedică producerea proteinelor virale.

Reporter: În ce stadiu al bolii Covid sunt eficiente aceste medicamente?

Tudor Toma: Aceste anti-virale noi sunt recomandate în primele stadii ale bolii. Medicamentul trebuie să fie disponibil în celule atunci când se produce prima multiplicare virală, deci din prima zi până în a cincea zi.

De fapt studiile care au stat la baza aprobării arată că medicamentul este mai eficient în primele trei zile decât dacă este administrat în a cincea zi, a șasea sau mai târziu. De aceea și indicația absolută de a administra aceste medicamente în maximum cinci zile de la un test pozitiv în cadrul apariției simptomelor.

Trebuie însă să adaug că este foarte dificil de obținut acest lucru în practica clinică curentă, pentru că în primele zile nu știi exact, ai un pic de febră pe care n-o iei în seamă, ai un pic de tuse pe care n-o iei în seamă, deci pot să treacă foarte ușor cinci zile de la prima expunere și să nu-ți dai seama că ai făcut boala.

Mai există un anti-viral care are același efect în gripă, de exemplu, și am văzut în cazul acestuia cât de dificilă este administrarea în primele momente ale bolii.

Reporter: Ce contra-indicații au aceste medicamente anti-virale?

Tudor Toma: Din ce-am citit până acum sunt două studii care nu au fost încheiate și care nu au arătat efecte secundare majore pe grupul de pacienți studiați – peste 1.000 la unul dintre studii și aproape 2.000 la celălalt – deci sunt încă studii mici, iar pe studiile respective efectele secundare nu au fost mai mari la grupul care a primit medicamentul activ față de cel care a primit grupul placebo.

Tudor Toma
Medicul pneumolog Tudor Toma spune că noile medicamente anti-virale nu scad importanța vaccinării anto-Covid
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Deci probabil că nu știm încă efectele secundare, dar dacă cel puțin la unul dintre cele două anti-virale mecanismul poate să influențeze și alte procese din celulă. Din acest motiv indicațiile pentru care au fost aprobate sunt foarte restrictive: pacienți peste 60 de ani care au alte afecțiuni, care au risc de a face o formă severă de boală, deci nu este o soluție miracol.

Este posibil ca mai târziu după folosirea acestor medicamente să vedem că au și alte efecte secundare care momentan încă nu au fost relevate de aceste studii.

De fapt, aceste studii sunt neterminate pentru că aprobarea a venit datorită efectului benefic care este clar mai mare în grupul tratat cu medicamentul activ decât în cel tratat cu medicamentul placebo și atunci nu este etic să continui studiul atât timp cât știi că poți salva vieți cu aceste medicamente.

Reporter: Există documentate la aceste medicamente efecte secundare grave ca la vaccinurile anti-Covid, precum trombozele grave?

Tudor Toma: Nu am citit despre tromboze, dar există cel puțin la unul dintre medicamente posibilitatea de a forma anumite malformații, o spun cu rezervă, pentru că nu am văzut și nu cred că a văzut cineva studiu complet, din cauza aceasta aprobarea este pentru cei cu vârsta peste 60 de ani unde riscul de avea probleme de genul malformațiilor este scăzut, practic zero.

Reporter: Cam care are fi costurile acestor medicamente?

Tudor Toma: Din câte am înțeles costurile se ridică la sute de dolari sau euro pe tratament, dar firmele producătoare au spus că vor ajuta și alte companii să producă aceste medicamente încât să aibă posibilitatea să-l folosească mai multe persoane.

Reporter: Face apariția acestor anti-virale mai puțin necesară vaccinarea anti-Covid?

Tudor Toma: În niciun caz. Este o diferență foarte mare între efectul foarte mare al vaccinării, atât pentru individ cât și pentru grupul din care face parte și efectul acestor tratamente care sunt adresate celor care din păcate s-au infectat deja și care au riscuri legate de posibile complicații foarte mari, deci nu elimină absolut deloc necesitatea vaccinării.

De altfel, mecanismul este mult mai curat la vaccin, decât la aceste medicamente. Este ca și cum ai avea un sistem care ar putea să producă efectul benefic, deci poate să apere organismul, iar vaccinul instruiește sistemul nostru imun să apere organismul de virus față de a veni di afară cu o substanță chimică, care trebuie să ajungă în toate celulele organismului care ar putea să reducă riscul unei forme severe.

Iar reducerea riscului formelor severe la aceste anti-virale la unul dintre aceste medicamente este de doar 50%, deci este ca și cum ai arunca cu o monedă în aer și ai avea una din două șanse să faci sau să nu faci o formă severă. La celălalt medicament beneficiile sunt mai mari.

Unul dintre acestea medicamente se administrează împreună cu alt medicament, deci riscul de efecte secundare rămâne, iar comunitatea medicală și academică este în continuare rezervată cu privire la efectul benefic al acestor medicamente.

Este însă totuși un mare progres pentru că avem acum posibilitatea unui medicament specific – lumea a încercat cu hidroxiclorochină, cu azitromicină, ivermectină, cu tot felul de alte medicamente – există dovezi cât de cât clare aceste două medicamente noi pot opri trecerea de la o formă gravă la o formă și mai gravă, internare în terapie intensivă sau deces.

Deci este un mic pas înainte, dar vaccinul rămâne în continuare intervenția cea mai curată, atât pentru individ cât și pentru societate, pentru grupul din care provine acel individ, lucru pe care aceste medicamente nu-l adresează, pentru că nu reduce problema transmiterii bolii în comunitate.

Tudor Toma
Tudor Toma a tratat numeroși bolnavi de Covid-19 în spital
Sursa imaginii: 
Alecsandra Raluca DRĂGOI