Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NASA: Revenirea omului pe Lună se amână până în 2025

nasa.png

Astronauți americani, promoția 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

NASA a anunțat recent că revenirea omului pe Lună, anunțată inițial de Donald Trump pentru 2024, va fi amânată cu cel puțin un an. O întârziere care era de așteptat pentru această misiune care urmează să ducă prima femeie pe sufrafața selenară...

Data inițială fusese stabilită de administrația lui Donald Trump, dar se știa demult că este aproape imposibil de respectat. Întârzierea nu era, deci, o noutate, dar este pentru prima data când NASA anunță oficial.

Agenția spațială americană aștepta în special rezolvarea unui litigiu juridic privind elaborarea viitoarei rachete care va urca pe lună, pentru a putea stabili noua dată. “Am pierdut aproape 7 luni în dispute, și din cauza asta mutăm data un an mai târziu”, a declarat directorul NASA, Bill Nelson, în timpul unei conferințe de presă.”

“Dar sunt și alte motive. Data inițială stabilită de guvernul precedent nu era posibilă din punct de vedere tehnic” a insistat el. El a invocat și lipsa de fonduri atribuite de Congres în ultimii ani pentru construirea rachetei spațiale.

Misiunea prin care prima femeie va ajunge pe Lună se numește Artémis 3. Bill Nelson a mai specificat faptul că misiunea Artémis 2, care e prima din programul cu astronauți la bord, dar care nu va ateriza pe Lună, are de azi înainte o “potențială dată de decolare în mai 2024”.

Cea de-a doua misiune, care fusese anterior anunțată pentru 2023, “va merge mult mai departe decât a mers vreodată vreun om. Probabil aproape 65 000 de kilometri dincolo de Lună, apoi va reveni pe Pământ”, a spus directorul NASA.

Artémis 1- prima misiune de testare, care nu va avea astronauți la bord – este prevăzută pentru februarie 2022, așa cum s-a anunțat recent.

Progresul rachetei construite de SpaceX

Toate aceste misiuni vor folosi noua rachetă gigant a agenție spațiale NASA, denumită SLS, care va propulsa pe Lună capsula Orion. Racheta a fost asamblată complet la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Costurile fabricării capsulei, în care intră și astronauții, a crescut de la 6,7 miliarde la 9,3 miliarde de dolari până la Artémis 2, a declarat Bill Nelson. Însă astronauții vor fi mai apoi transferați la bordul unei rachete spațiale pentru a ateriza pe lună și pentru a se întoarce.

Compania SpaceX s-a ocupat de construcția rachetei spațiale. Denumită Starship, acum e în curs de construire la Texas.

Colaborarea dintre NASA și SpaceX privind construirea acestei rachete a trebuit să fie întreruptă după ce compania Blue Origin, care era în dispute pentru atribuirea contractului, a depus o plângere împotriva agenției spațiale, susținând că procesul de selecție nu fusese corect. Plângerea a fost respinsă săptămâna trecută de către un tribunal federal.

Programul Artémis, care va propulsa în egală măsură și prima persoană de culoare pe Lună, se asemanănă cu programul Apollo, din anii 60, dar care are ca scop stabilirea unei prezențe de lungă durată pe Lună și pregătirea călătoriei spre Marte.

 

Traducere realizată de Elena Neguș după articolul publicat de France 24