
Ştiinţă
Pentru viitor, NASA mizează pe stațiile spațiale private
nasa.png

Este vorba de cele trei mari companii Blue Origin, Nanoracks și Northrop Grumman, care vor primi 130, 160, respectiv 125,6 milioane de dolari pentru cercetările lor.
Societatea Axiom Space a câștigat deja un contract similar de 140 de milioane de dolari anul trecut.
“Colaborăm cu aceste companii americane ca să dezvoltăm împreună destinații spațiale care în viitor vor putea fi vizitate și unde se va putea locui și munci”, a declarat directorul NASA, Bill Nelson, într-un comunicat de presă.
NASA susține cu tărie privatizarea ”orbitei joase” pentru a economisi bani și pentru a se putea concentra pe misiuni de explorare mai îndepărtate, pe Lună și pe Marte.
Viitorul Stației spațiale internaționale (SSI) este asigurat oficial până în 2024, iar NASA a confirmat că ea poate funcționa din punct de vedere tehnic până în 2028. Bill Nelson este de acord chiar cu o extindere până în 2030.
Fără Rusia
Scopul este ca mai apoi stațiile private să preia ștafeta, punând capăt actualei cooperări internaționale din cadrul SSI, în special colaborării cu Rusia.
Prin aceste contracte “Statele Unite vor fi prezente continuu cu personal uman pe orbita joasă”, a declarat Phil McAllister, directorul de zboruri comerciale pentru NASA. “O absență ar crea prejudicii”.
Agenția Spațială americană și-ar dori ca pe viitor să poată închiria serviciile companiilor private pentru nevoile sale, fără a fi necesar să finanțeze costurile de operare.
NASA estimează că va trebui să trimită tot timpul câte doi astronauți pe orbită și să efectueze aproximativ 200 de experimente pe an.
Stația spațială a Blue Origin, dezvoltată în colaborare cu Sierra Space, a fost numită Orbital Reef. În aceasta trebuie să intre până la 10 persoane și să deservească mai multor actori sociali: turiști, companii sau actori publici.
Stația companiei Nanoracks, numită Starlab, își propune să decoleze în 2027.
Compania Northrop Grumman încă nu a găsit un nume pentru stația sa, dar și ea are în vedere organizarea de spații dedicate atât pentru știință cât și pentru turism.
Proiectul companiei Axiom Space diferă puțin: la început modulul va trebui să fie atașat de SSI, înainte de a deveni independent.
Niciuna dintre companii nu a dat un preț estimativ pentru construirea acestor spații. Însă “suma investită acum de NASA pentru lansarea programului este mică în comparație cu necesarul”, a declarat Brent Sherwood, de la Blue Origin.
Contribuția agenției spațiale la acest proiect nu depășește 40% din valoarea totală a investiției, a declarat Phil McAllister.
Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24