Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O descoperire care ar putea ajuta la încetinirea îmbătrânirii

adn.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O variantă a unei gene identificate la persoane care au trăit până la 100 de ani sau mai mult ar putea fi folosită pentru a ”repara” ADN-ul din celulele umane și a încetini astfel procesul de îmbătrânire, scrie revista New Scientist citată de Courrier International.

Potrivit sursei citate, mai multe studii pe animale au scos deja în evidență că activitatea unei proteine numită “SIRT6” are legătură cu prelungirea duratei de viață a animalului respectiv, dar cercetările cele mai recente arată că o variantă genetică rară a acestei proteine ar putea fi asociată și cu creșterea duratei de viață la oameni

Cercetătorii au comparat secvențele genetice a 500 de persoane (evrei așkenazi) care au trăit 100 de ani sau mai mult, cu cele provenite de la persoane de aceeași origine, dar care nu au trăit la fel de mult. S-a constatat că proteina SIRT6 este prezentă într-o proporție mult mai mare la persoanele cu vârsta de 100 de ani sau mai mult.

Potrivit cercetătorilor varianta genetică a acestei proteine ar putea fi folosită pentru ameliorarea ADN-ului și pentru ”evitarea acumulării de mutații genetice”.

SIRT6 ar contribui de asemenea la menținerea ”în formă bună” a patrimoniului genetic din interiorul celulelor organismului uman. ”Cât suntem tineri ADN-ul din celulele noastre este ”ambalat” cu grijă, dar lucrurile se degradează pe măsură ce îmbătrânim”, explică cercetătoarea Vera Gorbunova, de la Universitatea Rochester, care a coordonat studiul.

Totodată această variantă genetică pare să combată activitatea așa numitelor ”secțiuni parazitare” din ADN, numite și ”transpozoni”, care au capacitatea de a se reproduce și a se lipi pe întregul genom, ceea ce poate produce mutații nefaste. Eliminarea acestor transpozoni devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce îmbătrânim, dar SIRT6 poate ajuta în acest sens, cred cercetătorii.