Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce știm despre cea mai îndepărtată stea observată vreodată

hubble.jpg

Imaginea stelei Earendel redată de telescopul Hubble
Sursa imaginii: 
NASA / ESA via AFP

Telescopul spațial Hubble a detectat recent cea mai îndepărtată stea observată vreodată: denumită Earendel, lumina sa a călătorit 12,9 miliarde de ani pentru a ajunge la noi. France24 oferă câteva explicații:

În comparație cu cele mai mari stele cunoscute, oamenii de știință estimează că masa sa este de cel puțin 50 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru și că este de milioane de ori mai strălucitoare decât acesta.

Precedenta stea deținătoare a recordului a fost observată tot de Hubble în 2018. Însă aceasta din urmă avea o vârstă estimată la 4 miliarde de ani, față de mai ”tânăra” Earendel, cu cei 900 de milioane de ani ai săi, potrivit cercetătorilor.

Descoperirea a fost publicată în prestigioasa revistă științifică Nature.

"La început, aproape că nu ne-a venit să credem", a declarat autorul principal al acestor cercetări, Brian Welch de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, într-un comunicat.

El a fost cel care a avut privilegiul de a numi această stea: Earendel înseamnă "stea de dimineață" în engleza veche.

Steaua "a existat cu atât de mult timp în urmă încât este posibil să nu fie alcătuită din aceleași materii prime ca stelele din jurul nostru de astăzi", a explicat cercetătorul.

"Studierea lui Earendel va oferi o fereastră către o perioadă a Universului pe care nu o cunoaștem, dar care a dus la tot ceea ce știm astăzi", a adăugat el.

Această stea va fi o țintă principală pentru noul telescop spațial James Webb, care este în prezent calibrat în spațiu. James Webb va observa noua stea în acest an, a precizat într-un comunicat Agenția Spațială Europeană (ESA), care operează telescopul împreună cu NASA.

La fel cum sunetul unui obiect care se îndepărtează se reduce, unda luminoasă se extinde treptat de la frecvența vizibilă cu ochiul liber la cea în domeniul infraroșu.

Spre deosebire de Hubble, care are doar o mică capacitate în infraroșu, James Webb va funcționa doar în aceste lungimi de undă, ceea ce îi va permite să ”vadă” și mai departe.

Până în prezent, la o asemenea distanță puteau fi observate doar grupuri de stele, fără a se putea distinge o stea anume.

Dar observatorii lui Earendel au avut parte de un ajutor cosmic: un fenomen numit lentilă gravitațională. Un roi de galaxii între noi și stea acționează ca o lupă, amplificând lumina care vine de la obiectul cosmic.

ESA compară acest efect cu ondulațiile de pe suprafața apei, care, într-o zi senină, pot crea fascicule de lumină amplificate pe fundul unei piscine.

Potrivit astronomilor, această aliniere rară ar trebui să continue și în anii următori.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24