Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și porcii trebuie ascultați, spun cercetătorii...

porc.jpg

Sursa imaginii: 
Daniel LEAL AFP via France24

Ascultă-ți porcul: este mesajul unui grup de cercetători europeni care, în încercarea de a spori calitatea vieții animalelor, au dezvoltat un instrument de decodificare a senzațiilor și chiar a sentimentelor exprimate de porci prin diversele lor grohăituri, scrie France24.

În Elveția, Danemarca, Norvegia, Franța și Republica Cehă, biologii au studiat peste 7.000 de înregistrări de la 411 porci, de la scâncetul de satisfacție la ora de hrănire până la strigătele disperate de la sacrificare, pentru a le clasifica ulterior în 19 categorii diferite.

"Studiile noastre demonstrează că este posibil să determinăm emoțiile porcilor în funcție de intonațiile lor", spune pentru AFP Elodie Briefer, șefa de proiect și conferențiar la Universitatea din Copenhaga.

Studiul, publicat în revista Nature, oferă o nouă modalitate de a spori bunăstarea animalelor cu ajutorul unui instrument care poate clasifica o emoție pe baza sunetului produs, potrivit cercetătorului.

"De asemenea, folosim un algoritm de învățare automată (...) care produce o spectrogramă și poate recunoaște contextele negative și pozitive", adaugă cercetătoarea.

Odată dezvoltat, acest nou tip de monitorizare le va permite fermierilor, care nu pot deocamdată asigura decât bunăstarea fizică a animalelor lor, să le asigure și o bună sănătate mentală.

"Dacă procentul de sunete negative crește, atunci fermierul știe că probabil ceva nu este în regulă și poate merge să verifice porcii", spune cercetătorul.

Pentru Consiliul danez pentru agricultură - țara scandinavă are 13,2 milioane de porci, un record european de peste doi porci pe cap de locuitor - implicațiile studiului sunt promițătoare.

"Acest concept (...) ar putea fi un instrument util, printre altele, în activitatea de monitorizare a sănătății și bunăstării porcilor", a declarat Trine Vig, purtător de cuvânt al Consiliului.

Potrivit doamnei Briefer, "obținem o acuratețe de 92% în clasificarea valenței, adică dacă apelul este negativ sau pozitiv, și 82% în clasificarea contextului real în care au fost produse sunetele".

Potrivit rezultatelor studiului, sentimentele pozitive sunt exprimate prin sunete scurte, în timp ce cele negative sunt cel mai adesea exprimate prin sunete lungi.

Dar de ce să ne concentrăm asupra porcului și nu asupra vițelului sau iepurelui? Pentru autorii studiului, porcul, cunoscut pentru sunetele foarte variate pe care le emite, a fost etalonul perfect.

"Sunt foarte vocali, ceea ce facilitează studierea lor (...) ei vocalizează tot timpul. Chiar și în situații de intensitate scăzută, ei continuă să vocalizeze", subliniază universitarul.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24