Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obiectele zburătoare din Războiul Stelelor devin realitate. Experiment de succes într-o pădure de bambus

drone_china.jpg

Drone testate de cercetătorii de la Universitatea Zhejiang
Sursa imaginii: 
Yuman Gao and Rui Jin/AFP via France24

Suntem într-o pădure densă de bambus în China. Dintr-o dată, zece drone mici, de mărimea unei palme, se ridică zumzăind. Zboară în formație, în aceeași direcție, spre o țintă aflată la câțiva zeci de metri distanță, evitând toate obstacolele și trec în viteză prin spațiile înguste dintre tulpinile de bambus, scrie France24 care preia un reportaj AFP.

Toate acestea se realizează în mod complet autonom și coordonat, deasupra unui teren pe care îl descoperă în timp real, necartografiat în prealabil.

Experimentul, realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Zhejiang, amintește de o scenă desprinsă din filmele science-fiction. De altfel studiul lor, publicat miercuri în revista Science Robotics, începe prin a cita filme precum ,,Războiul Stelelor", ,,Prometheus" și ,,Blade Runner 2049".

,,Capacitatea de a naviga și de a coordona roiuri de drone în aceste filme a inspirat mulți cercetători. Aici facem un pas spre un astfel de viitor", scriu autorii acestei lucrări.

Dronele sunt echipate cu o cameră stereo, senzori și un computer de bord. Funcționează în baza unui algoritm specific, special dezvoltat pentru acest experiment.

Roiuri de drone au fost deja testate în trecut, dar numai în medii fără obstacole sau cu poziții cunoscute ale obstacolelor, explică pentru AFP Enrica Soria, de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, care lucrează de mai mulți ani în domeniu.

,,Este pentru prima dată când un roi de drone a zburat cu succes în aer liber, într-un mediu nestructurat, în natură", a spus ea, calificând experimentul drept ,,impresionant".

Acești mici roboți zburători ,,pot determina în mod autonom configurația mediului, îl pot cartografia și apoi își pot planifica traiectoria", adaugă ea.

Operațiuni de salvare

Există multe domenii în care pot fi folosite. Pentru că nu depind de nicio infrastructură externă (cum ar fi GPS), dronele ar putea fi utilizate în timpul dezastrelor naturale. De exemplu, după un cutremur, pentru a identifica pagubele și pentru a stabili unde să se trimită ajutoare. Sau într-o clădire avariată, unde oamenii nu pot intra în siguranță.

Desigur, este deja posibil să folosim drone individuale în astfel de scenarii. Dar, având în vedere autonomia de zbor foarte limitată, trimiterea de grupuri de drone ar economisi mult timp.

O altă posibilitate este transportul de obiecte grele care nu pot fi ridicate de o singură dronă.

Dar utilizarea în domeniul militar? Dronele sunt deja utilizate pe scară largă de forțele armate, iar Pentagonul și-a exprimat în repetate rânduri interesul pentru astfel de roiuri, pe care le testează.

,,Cercetarea militară nu este împărtășită cu restul lumii", evidențiază Enrica Soria. ,,Prin urmare, este dificil de știut în ce stadiu de dezvoltare se află."

Ar putea folosi armata algoritmii dezvoltați de cercetători? ,,Există aspecte pozitive dar și negative ale accesului liber la știință", comentează ea cu modestie.

Inspirați de păsări

Oamenii de știință chinezi au efectuat mai multe experimente, zborul prin pădurea de bambus este doar unul din ele.

Într-un alt experiment, dronele au fost obligate să rămână în formație. În cadrul unui al treilea test, în schimb, au zburat în direcții convergente, cu un om care mergea în mijlocul zonei, pentru a demonstra capacitatea lor de a se evita reciproc sau de a evita o persoană aflată în mișcare.

,,Ne-am inspirat de la păsări, care zboară fără probleme în stoluri, chiar și prin păduri dense", explică Xin Zhou, autorul principal al studiului. În schimb, a fost evitat modelul insectelor, cu mișcările lor bruște...

Provocarea, spune el, a fost de a îmbina cerințe contradictorii: motoare mici și ușoare, dar cu capacități de înaltă performanță și o traiectorie sigură...

Când vor fi utilizate pe scară largă astfel de roiuri?

,,Nu suntem atât de departe", spune Enrica Soria. Este nevoie de teste în medii ultra-dinamice, cum ar fi orașele, unde vehiculele și trecătorii se înghesuie. De asemenea, va trebui să se adopte reglementări, ceea ce necesită timp.

Dar, ,,în următorii câțiva ani vom putea avea sisteme foarte fiabile", spune ea.

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24