Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite. Clearview AI acceptă să limiteze vânzările de date de recunoaștere facială în urma procesului intentat de ACLU

11mai_ar3.jpg

Clearview AI, compania din spatele controversatei baze de date de recunoaștere facială, a soluționat un proces intentat împotriva sa de către organizația ACLU, acceptând să limiteze accesul la baza de date
Sursa imaginii: 
iStock via France 24

Compania Clearview AI a acceptat să limiteze accesul la controversata bază de date de recunoaștere facială în Statele Unite, soluționând un proces intentat de apărătorii vieții private, se arată într-un document depus luni la tribunal.

Acordul, care trebuie să fie aprobat de instanță pentru a deveni definitiv, ar soluționa litigiul intentat în urmă cu doi ani de Uniunea Libertăților Civile Americane (ACLU) și de organizațiile pentru drepturile omului care au acuzat Clearview AI că a încălcat o lege strictă privind confidențialitatea datelor biometrice din statul Illinois. 

Una dintre principalele prevederi ale acordului îi interzice definitiv companiei Clearview să pună la dispoziția altor companii sau entități private din țară baza sa de date cu „amprente faciale”, conform ACLU.

„Clearview nu va mai folosi caracteristicile biometrice unice ale persoanelor drept sursă de profit”, a declarat Nathan Freed Wessler, directorul departamentului de exprimare, confidențialitate și tehnologie al ACLU.

„Înainte de acest acord, Clearview a ignorat faptul că informațiile biometrice pot fi folosite în mod fraudulos pentru a genera situații periculoase și amenințări” asupra persoanelor, a afirmat Linda Xochitl Tortolero, director general al organizației non-profit Mujeres Latinas en Accion, cu sediul la Chicago.

„Acest lucru nu mai este posibil în ziua de azi”.

De asemenea, Clearview va înceta să le mai asigure polițiștilor conturi de testare gratuită fără știința sau acordul șefilor lor, a precizat ACLU.

Interdicția nu restricționează colaborarea companiei Clearview cu agențiile federale sau de stat, altele decât cele din Illinois, după cum se arată în proces.

Clearview neagă orice abatere în declarația de soluționare.

Reprezentanții companiei afirmă că au construit baza de date cu peste zece miliarde de imagini faciale preluate de pe paginile publice de internet, de la rețelele de socializare până la paginile de știri, pe care le prezintă drept instrument de aplicare a legii.

Încă verifică fețele persoanelor

Hoan Ton-That, directorul general al Clearview, a declarat că firma a susținut în instanță că intenționează să pună la dispoziția clienților comerciali software-ul de recunoaștere facială, fără data de baze cu imagini.

„Poziția Clearview AI în ceea ce privește vânzarea către entități private rămâne neschimbată”, a declarat directorul ca răspuns la ancheta AFP.

Funcția de recunoaștere facială este utilizată pentru a debloca telefoanele inteligente, pentru a verifica identitatea persoanelor, pentru a permite accesul în avioane și în multe alte situații, a menționat el.

Înțelegerea nu presupune nicio „schimbare materială în modelul de afaceri al Clearview", a declarat Cahill Gordon, un avocat care reprezintă compania.

Militanții au criticat utilizarea imaginilor de către Clearview, considerând că acestea pot face obiectul unor abuzuri, iar anul trecut mai multe organizații, inclusiv Privacy International, au depus plângeri la autoritățile de reglementare a datelor din Franța, Austria, Italia, Grecia și Marea Britanie.

În martie, autoritatea de supraveghere a confidențialității datelor din Italia a amendat Clearview cu 20 de milioane de euro (aproape 22 de milioane de dolari) pentru software-ul de recunoaștere facială.

Autoritatea a solicitat companiei să șteargă datele persoanelor din Italia și i-a interzis să mai strângă și să mai prelucreze alte date din țară.

De asemenea, în decembrie, autoritatea de supraveghere a confidențialității datelor din Franța a cerut Clearview să șteargă datele despre cetățenii francezi și să nu mai adune alte informații.

Între timp, în luna iunie a anului trecut, organizația independentă de control parlamentar din Canada a decis că atât baza de date a Clearview, cât și utilizarea ei de către poliția federală sunt ilegale.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a France 24