Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agricultură spațială: Primele plante răsărite din... sol lunar

sol_luna.jpg

Planta arabidopsis thaliana a încolțit din sol lunar, Gainsville, Florida, SUA, mai 2022
Sursa imaginii: 
Tyler JONES UF/IFAS Communications/AFP via France24

Un mic ghiveci de pământ, dar un mare pas înainte pentru agricultura spațială: oamenii de știință au cultivat pentru prima dată plante în câteva grame de sol lunar, adus cu zeci de ani în urmă de astronauți în cadrul misiunii Apollo, scrie France24 care preia AFP.

Acest succes alimentează speranța că, într-o zi, va fi posibilă cultivarea plantelor direct pe Lună. Astfel, viitorii exploratori ar economisi multe încărcături costisitoare pentru misiuni mai lungi și mai îndepărtate.

Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut până când acest lucru va putea fi realizat, potrivit lucrărilor cercetătorilor de la Universitatea din Florida, publicate săptămâna trecută în revista Nature.

"Cercetările sunt esențiale pentru obiectivele de explorare umană pe termen lung ale NASA", a declarat Bill Nelson, șeful agenției spațiale americane, într-un comunicat. "Va trebui să folosim resursele găsite pe Lună și pe Marte pentru a dezvolta surse de hrană pentru viitorii astronauți care vor trăi în spațiul cosmic".

Pentru experimentul lor, cercetătorii au folosit doar 12 grame de sol lunar (câteva lingurițe), colectate din diferite locuri de pe Lună în timpul misiunilor Apollo 11, 12 și 17.

În vase mici, de mărimea unui degetar, au pus câte un gram de sol (numit regolit), au adăugat apă și apoi semințele. De asemenea, s-a adăugat zilnic o soluție nutritivă.

Planta folosită a fost Arabidopsis thaliana, aleasă pentru că crește ușor și, mai ales, pentru că a fost deja studiată pe larg: îi este cunoscut codul genetic, precum și modul în care se comportă în medii ostile - chiar și în spațiu.

Semințele au fost plantate simultan în sol de pe Pământ și în mostre de sol lunar și marțian, pentru comparație.

Rezultatul: după două zile, semințele din mostrele lunare au germinat.

Și "toate plantele, și din mostrele de sol lunar și din mostrele de control, au arătat la fel până în ziua a șasea", a declarat Anna-Lisa Paul, autorul principal al studiului, într-un comunicat.

Dar, după aceea, s-a constatat că plantele lunare cresc mai încet și au rădăcinile atrofiate.

După 20 de zile, oamenii de știință le-au recoltat și le-au studiat ADN-ul. Au descoperit că plantele de pe Lună au reacționat în același mod în care ar fi reacționat la un mediu ostil, cum ar fi un sol cu prea multă sare sau metale grele.

Oamenii de știință încearcă acum să înțeleagă cum să elimine aceste diferențe.

NASA se pregătește să se întoarcă pe Lună în cadrul programului Artemis, cu scopul de a stabili acolo o prezență umană de durată.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24