Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Delfinii își recunosc prietenii după gustul urinei (studiu științific)

delfini.jpg

Sursa imaginii: 
JUSTIN SULLIVAN GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP via France24

Delfinii își pot recunoaște semenii cu care s-au întâlnit în trecut nu doar cu ajutorul fluieratului specific, ci și după gustul urinei, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Science Advances.

Lucrarea, realizată prin studierea reacțiilor a opt delfini (Tursiops truncatus) în captivitate, face lumină asupra unei întrebări pe care oamenii de știință și-o pun de mult timp, și anume dacă animalele pot cataloga membrii speciei lor drept "prieteni", la fel cum fac oamenii.

"În ocean, este dificil să îi găsești pe ceilalți, iar auzirea sau mirosul unui individ familiar prin intermediul gustului este un indicator important" pentru localizarea lor, spun autorii acestui studiu.

Mai ales că urina are avantajul de a persista mult timp în apă, chiar și după ce animalul a plecat.

La fel cum câinii se adulmecă între ei atunci când trec unul pe lângă celălalt, delfinii își inspectează adesea organele genitale. Acest lucru le oferă ocazia de a gusta urina celuilalt.

Pentru a afla dacă delfinii sunt capabili să se recunoască între ei în acest fel, cercetătorii au antrenat mai întâi alți delfini să le ofere voluntar urina, folosind recompense alimentare. Probele au fost recoltate cu ajutorul unor seringi.

Cercetătorii au comparat apoi reacția celor opt delfini (două femele și șase masculi) atunci când în bazinele lor a fost turnată apă sau urină. Ca urmare, animalele au petrecut de două ori mai mult timp analizând urina decât apa.

Într-o a doua fază, au fost testate probe de urină de la delfini cunoscuți și necunoscuți: indivizii au petrecut de trei ori mai mult timp gustând probele cunoscute decât cele necunoscute.

În cele din urmă, oamenii de știință au adăugat sunet prin difuzoare. Delfinii emit un fluierat special, pe care îl dezvoltă de la o vârstă fragedă.

Atunci când fluieratul se potrivea cu individul căruia îi aparținea urina, delfinii au rămas în apropierea difuzoarelor pentru o perioadă mai lungă de timp, demonstrând că această combinație a stârnit un interes mai mare.

Potrivit autorilor, acest studiu prezintă astfel "primul caz de percepție a identității prin gust doar la animale".

Ei consideră că este, de asemenea, "probabil ca delfinii să poată extrage alte informații din urină, cum ar fi statutul de reproducere".

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24