Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din laborator: Revizuind revoluția științifică a lui Lavoisier într-un muzeu din Paris

Câteva dintre instrumente sunt expuse în Laboratorul lui Lavoisier din cadrul Musée des Arts et Métiers, unul dintre cele mai vechi muzee tehnice și industriale din lume.

Câteva dintre instrumente sunt expuse în Laboratorul lui Lavoisier din cadrul Musée des Arts et Métiers, unul dintre cele mai vechi muzee tehnice și industriale din lume.
Sursa imaginii: 
Captura video RFI

Omul de știință francez Antoine-Laurent Lavoisier a fost ghilotinat în Paris, la vârsta de 50 de ani, pe 8 mai 1794. Cunoscut drept părintele chimiei moderne, printre contribuțiile considerabile ale lui Lavoisier se numără determinarea compoziției apei și a aerului, dezvoltarea sistemului metric și descoperirea legii conservării masei.

Una dintre cheile succesului său a fost folosirea unor instrumente științifice de înaltă calitate pentru efectuarea experimentelor.

Deși a murit în urmă cu mai bine de 225 de ani, aceste instrumente sunt încă bine păstrate. Câteva dintre ele sunt expuse în Laboratorul lui Lavoisier din cadrul Musée des Arts et Métiers, unul dintre cele mai vechi muzee tehnice și industriale din lume.

Piesa centrală a acestui „laborator” o constituie dispozitivul complex pe care Lavoisier l-a folosit la efectuarea unor experimente privind sinteza apei.

Creat în 1787, dispozitivul conține două recipiente mari (gazometre) și balanțe tehnice. Experimentul consta mai întâi în cântărirea hidrogenului și a oxigenului, care erau apoi combinate pentru a obține apă, care de asemenea, era cântărită. Rezultatele acestui experiment au adus contribuții descoperirii lui Lavoisier ce susținea că masa totală este conservată în timpul reacțiilor chimice.

Au apărut și alte instrumente în Laboratorul lui Lavoisier precum un cântar de înaltă precizie, o oglindă uriașă, un dispozitiv de analizare a analiza arderii uleiurilor și un calorimetru pentru măsurarea nivelului de căldură.

„Lavoisier era un om înstărit. Ca rezultat al poziției sale sociale și averii personale, acesta își putea permite cele mai bune instrumente. Avea un producător propriu care a creat multe dintre instrumentele ce pot fi văzute aici în laborator.”, a spus Dr Peter Reinhardt de la Universitatea Sorbona.

Deși Lavoisier a făcut parte din revoluția chimică a sec. XVIII, o altă revoluție l-a costat viața. Pe lângă faptul că era un chimist realizat, Lavoisier era, de asemenea, colector de taxe în timpul Revoluției Franceze, un rol care l-a adus în fața ghilotinei pe 8 mai 1794, în Paris.

„Este destul de uimitor că aceste instrumente, care au rezistat Revoluției Franceze și reconstruirii Parisului, sunt într-o stare atât de bună”, adaugă Reinhardt.

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a RFI