Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un dispozitiv care transformă aerul în apă – invenția unei echipe de ingineri tunisieni

inventie_apa_aer.jpg

Inginerul Iheb Tirki alături de creația echipei sale, Kumulus, Paris, 15 iunie 2022
Sursa imaginii: 
© Léopold Picot / rfi.fr

În contextul în care încălzirea globală face ca resursele de apă potabilă să devină tot mai rare, inginerii tunisieni au prezentat la Vivatech, târgul francez de inovație tehnologică, un dispozitiv să transforme aerul în apă, scrie rfi.fr.

La intrarea în Salonul Vivatech, care care a avut loc recent la la Porte de Versailles din Paris, primul exponatcare a atras atenția era un obiect ciudat care amintește de un robot însoțitor din Războiul Stelelor sau din Wall-E, celebrul film Pixar.

Kumulus este un dispozitiv în formă de ou, complet alb, cu un robinet și un mic ecran tactil. În partea de sus, un fel de coș de fum mic, care lăsa să se audă un zumzet ușor. Zâmbitor, Iheb Triki, unul dintre cei doi fondatori ai companiei Kumulus, așteaptă alături de creația sa. Este un generator de rouă: un obiect capabil să transforme aerul uscat în apă.

Filtrarea

Modul în care funcționează este simplu. Este o succesiune de filtre, spune Iheb. ,,Aerul este mai întâi filtrat de particule. După aceea, aerul intră în camera rece. Acolo se depune roua să zicem. Aerul își continuă apoi drumul. Apa obținută trece printr-un filtru de particule și un al doilea filtru de bacterii înainte de a fi mineralizată și depozitată”.

Foto: © Léopold Picot / RFI

Dispozitivul electric este fabricat în mare parte din materiale ușor de reciclat: oțel inoxidabil și aluminiu. La Dubai, mașina produce deja în medie 40-50 de litri pe zi, iar în deșertului tunisian, zece litri.

Astfel, o unitate poate furniza apă, în funcție de locație, pentru aproximativ 10 sau chiar 30 de persoane. Mulți oameni vor consuma astfel mult mai puțin plastic, care vor avea propria lor sursă de apă chiar și în mijlocul deșertului, evitând în același timp transportul sticlelor de plastic.

Nu vânzare ci închiriere

Cu toate acestea, prețul nu este comunicat, deoarece mașina nu poate fi cumpărată, ci închiriată. Iheb explică: ,,Noi nu vindem mașina, ci apa. Astfel, atunci când vă dăm aparatul, suntem plătiți pentru serviciul oferit, pentru schimbarea filtrelor, pentru întreținere, pentru monitorizare, prin intermediul aplicației noastre web, dar mai ales pentru testele pe care le efectuăm zilnic și lunar pentru a verifica calitatea apei”.

Potrivit companiei, prețul pe litru este cu 10-20% mai ieftin decât cel al apei minerale îmbuteliate.

Prin urmare, această invenție nu se adresează atât indivizilor, cât comunităților.  Kumulus se adresează ONG-urilor, companiilor, autorităților locale și chiar industriei construcțiilor... uneori cu rezultate surprinzătoare. ,,Am testat-o lângă o fabrică de produse chimice. Poluarea nu este vizibilă, dar este în aer. Apa a fost bună. Motivul este simplu: există suficiente filtre, dar fenomenul de condensare face ca unele particule, în special metalele grele, să fie filtrate în mod natural", spune Iheb Triki.

Cu acest aparat, al cărui design este inspirat de borcanele antice, Kumulus speră să atragă clienți mai ales de pe continentul african și din Orientul Mijlociu.

Traducere de Antonia Dinu după un articol publicat de rfi.fr