Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum „ne va lărgi universul” telescopul James Webb, trimis în spațiu pentru a elucida misterul Big Bang?

webb.jpg

Prima imagine ştiinţifică de la telescopul James Webb a fost dezvăluită lumii
Sursa imaginii: 
AP/NASA

Întreaga comunitate științifică este cu ochii pe telescopul James Webb, trimis în spațiu în urmă cu jumătate de an cu scopul declarat de elucidare a misterului formării Universului. După ani de aşteptare, prima imagine ştiinţifică de la acest telescop ultra-performant a fost dezvăluită lumii o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată. RFI a discutat despre importanța informațiilor transmise de Webb cu fizicianul Claudiu Tănăselia.

După ani de aşteptare, prima imagine ştiinţifică de la telescopul James Webb a fost dezvăluită lumii luni, o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată arătând galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă, notează AFP, preluată de Agerpres.

Această primă imagine ştiinţifică şi în culori a telescopului James Webb marchează o zi "istorică", a salutat preşedintele american, Joe Biden, în cursul acestui eveniment desfăşurat la Casa Albă, la şase luni după lansarea pe orbită a acestui telescop spaţial, celui mai puternic conceput vreodată.

 „James Webb este o unealtă cu care ne vom lărgi Universul”, afirmă la RFI fizicianul Claudiu Tănăselia, autor Parsec.ro. El mai spune că informațiile pe care urmează să le primim de la acest telescop vor fi revoluționare, descoperirea vieții extraterestre fiind și ea printre obiectivele misiunii lui Webb. „Imaginea transmisă acum am mai văzut-o transmisă și de telescopul Huble. Dar James Webb este mult mai avansat decât Huble, așa că acum putem vedea galaxii foarte tinere, formate acum 13 miliarde de ani, care nu au fost catalogate și nu au fost văzute de nimeni până acum. Din aceste imagini, cercetătorii vor putea trage concluzii despre evoluția stelară și a galaxiilor. Urmează și alte imagini, acesta este doar începutul”, spune fizicianul care subliniază că „omenirea va deveni o specie care înțelege mult mai multe despre lumea care ne înconjoară”. „Nu vom reuși să vedem momentul Big Bangului cu Jams Webb, dar vom putea vedea nașterea primelor stele din Univers. Webb va putea fi folosit și pentru observarea atmosferei exoplanetelor unde am putea găsi substanțe fizice care să ne indice urme de viață în univers”.

Ascultă:

Această fotografie este "cea mai profundă şi mai clară imagine în infraroşu făcută vreodată a Universului până în prezent", a declarat NASA. Lumina se descompune în lungimi de undă diferite, inclusiv în infraroşu, pe care ochiul uman nu o poate percepe, spre deosebire de James Webb.

Fotografia care ilustrează timpurile îndepărtate ale Cosmosului este primul "câmp adânc" al lui James Webb, adică o imagine realizată cu un timp de expunere lung pentru a detecta cele mai slabe semnale luminoase.

Telescopul James Webb, o veritabilă bijuterie de inginerie, a costat 10 miliarde de dolari.