Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oamenii de știință britanici au aflat cauza apariției hepatitei misterioase la copii

spital-copii_0.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România

Experții din Marea Britanie spun că au identificat cauza recentelor cazuri misterioase de hepatită severă care au afectat aproape o mie de copii din 35 de țări diferite, relatează BBC. 

Peste 1.000 de cazuri de hepatită acută au fost înregistrate în 35 de țări, cei mai mulți copii afectați având mai puțin de cinci ani, potrivit BBC.

În întreaga lume, aproape 50 de micuți au avut nevoie de un transplant de ficat, iar 22 au murit, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Două echipe de cercetători din Londra și Glasgow spun că cel mai probabil cazurile misterioase de hepatită severă au fost provocate de doi viruși obișnuiți care nu provoacă boli hepatice în general, însă aceștia au afectat copiii după încheierea perioadelor de lockdown impuse de pandemie din cauza cărora nu au făcut imunitatea necesară. Cercetătorii spun că cei mici au fost expuși mai târziu decât în mod normal, din cauza restricțiilor COVID-19, la cei doi agenți patogeni și au pierdut o parte din imunitatea timpurie la adenovirus, care în mod normal provoacă răceli și gastroenterită, și virusul adeno-asociat 2 (AAV2), care în mod normal nu provoacă nicio boală și care are nevoie de prezența altui virus, cum ar fi adenovirusul, pentru a se replica.

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că de aceea unii copii au dezvoltat complicații hepatice severe.

„În timpul perioadelor de lockdown, când copiii nu mergeau în colectivitate, nu își transmiteau viruși între ei. Ei nu își dezvoltau imunitatea la infecțiile comune pe care le-ar fi întâlnit în mod normal. Când restricțiile au fost ridicate, copiii au început să interacționeze din nou, virușii au început să circule și brusc au fost expuși, cu această lipsă de imunitate, la o întreagă serie de noi infecții", a declarat unul dintre cercetători, profesorul Judith Breuer, expert în virologie, de la University College London și Great Ormond Street Hospital.

Cercetătorii britanici speră că acum cazurile vor fi din ce în ce mai puține, dar sunt în continuare în alertă pentru că încă mai există întrebări la care nu au găsit răspuns momentan.