Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Isaccea: scăderea cotelor apelor Dunării duce la noi descoperiri arheologice

arheologie.jpg

Situl arheologic de la Noviodunum
Sursa imaginii: 
Facebook / Cetatea Noviodunum

Scăderea accentuată din ultima perioadă a cotelor Dunării a scos la iveală părţi importante ale sitului arheologic Noviodunum, din oraşul Isaccea, principala bază a flotei romane Classis Flavia Moesica ce controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, spun arheologii citați de Agerpres.

"Pentru arheologie este o situaţie inedită, pentru că de 22 de ani de când lucrez aici nu am avut niciodată cote atât de scăzute ale Dunării. În apă sunt elemente de ziduri prăbuşite. Noi am reuşit să surprindem o parte din latura vestică a acestui turn, spunem noi că este destul de mult.

Această scădere a cotelor Dunării ne oferă o oportunitate... Nu ştiu dacă în următorii ani vom avea o situaţie similară şi dacă vom mai putea investiga această zonă", spune responsabilul şantierului arheologic Noviodunum, Aurel Stănică.

Turnul a fost finalizat în secolul al VI-lea, dar elemente din zona sudică a acestuia sunt datate anterior, posibil secol IV, secol V, construcţia fiind utilizată chiar şi cinci sau şase secole mai târziu.

"Avem frontul acestui turn de colţ, un front de formă poligonală, dar avem şi elemente constructive care au fost investigate. Avem piloţi din lemn care au fost bătuţi în solul aluvionar de constructorii antici, peste care s-a venit cu o platformă din mortar hidrofug, iar peste această platformă s-a venit cu o reţea din bârne şi apoi fundaţia propriu zisă a turnului", a menţionat Aurel Stănică, reprezentant al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM).

"Este un element din lemn care are 27 de centimetri lăţime, nu am reuşit încă să vedem care este grosimea acestuia. Posibil să fi existat o structură din lemn aşezată pe doi piloni, un element de noutate, iar un al treilea pilon încastrat în turnul din perioadă bizantină. Aceşti piloni ar fi susţinut în partea superioară o structură din lemn, iar ce avem aici este o parte din structura din lemn căzută. Acum ne este greu să spunem funcţionalitatea, dar este clar că avem de-a face cu elemente constructive care s-au prăbuşit", a mai spus reprezentantul ICEM.

Foto: Facebook / Cetatea Noviodunum

Noviodunum este una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate, fiind ultimul vad al fluviului până la Marea Neagră. Aici, Dunărea are albia îngustă, terenurile de pe cele două maluri sunt ferme şi permit construirea unor poduri de vase. Cetatea, potrivit cercetătorilor, a fost principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica, cea care controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, iar în secolul al VI-lea includea un sediu episcopal.

Classis Flavia Moesica avea centrul de comandă la Noviodunum și a fost creată în timpul împăratului Vespasian (69-79 A.D.)