Jupiter văzut prin telescopul spaţial James Webb. Imagini inedite (foto)
jupiter_nasa.jpg

„Este cu adevărat remarcabil să poţi vedea detalii despre Jupiter cu inelele sale, sateliţii mici şi chiar galaxiile, toate într-o singură imagine”, a declarat luni Imke de Pater, astronom la Universitatea din Berkeley, într-o postare pe blogul NASA.
Foto: nasa.gov
La polii celei mai masive planete a sistemului nostru solar apar lumini fluorescente: acestea sunt aurorele lui Jupiter care, la fel ca şi Pământul, sunt formate din particule venite de la Soare ce reacţionează cu câmpul magnetic al stelei.
Imaginile surprind și furtunile, dar şi ceaţa care se formează la suprafața planetei. Sunt vizibile și inelele gazoase, foarte subţiri, care înconjoară planeta, dar şi cele două luni ale sale, Amalthea şi Adrastea, mai scrie France24.
Foto: nasa.gov
Telescopul James Webb folosește în premieră sistemul NiRcam, care acționează în infraroșu, un câmp invizibil cu ochiul liber.
O adevărată capodoperă de inginerie, în valoare de 10 miliarde de dolari, telescopul James Webb a fost lansat în spaţiu în urmă cu aproape opt luni şi se află la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.
El este succesorul veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.
Telescopul James Webb este considerat mai robust și este de 100 de ori mai puternic decât Hubble. Obiectivul său principal este să observe primele stele care au apărut în cosmos. Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.