Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră | OMS publică o listă cu 19 ciuperci patogene care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană, la nivel mondial

infectii.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății a publicat, pentru prima oară, o listă cu agenți patogeni care pot cauza infecții fungice - un catalog cu 19 ciuperci patogene care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătate la nivel mondial. Infecțiile fungice afectează persoanele cu boli grave, precum cancer, tuberculoză sau HIV/SIDA, iar ratele au crescut în rândul pacienților spitalizați cu Covid-19, în timpul pandemiei. 

Organismul ONU, care are întocmite liste similare pentru virusuri și bacterii, a declarat că infecțiile fungice și rezistența lor crescândă la tratament reprezintă un risc în creștere, transmite Reuters. 

Lipsa de preocupare asupra pericolului acestor ciuperci patogene indică faptul că există mari lacune în cunoștințele existente despre astfel de amenințări, precum și o lipsă la nivelul supravegherii, tratamentelor și diagnosticării acestor infecții.

Fungii sunt microorganisme mult mai mari decât bacteriile. Infecțiile fungice atacă adesea persoanele care sunt deja grav bolnave, cum ar fi pacienții cu boli oncologice sau tuberculoză, iar ratele au crescut în rândul pacienților spitalizați cu Covid-19, în timpul pandemiei.

Există doar patru tipuri de tratamente pentru infecțiile fungice, cu foarte puține opțiuni noi în curs de dezvoltare, a precizat OMS. Schimbările climatice înseamnă, de asemenea, că incidența și aria geografică a agenților patogeni se extind, a avertizat OMS, subliniind că rezistența la tratamente este parțial determinată de utilizarea excesivă a antifungicelor în agricultură.

Lista publicată de OMS împarte agenții patogeni în trei categorii: critic, cu prioritate mare și medie, pe baza impactului lor potențial și a datelor privind riscul de rezistență al acestora. Grupul critic include Candida auris, care este foarte rezistentă la medicamente și a provocat o serie de focare în spitale din întreaga lume. Grupul de risc cu prioritate mare include o serie de alte ciuperci din familia Candida, și altele precum Mucorales, un grup care conține ciupercile care provoacă mucormicoză sau „ciuperca neagră”, o infecție care a crescut rapid la persoanele grav bolnave, în special în India, în timpul pandemiei de Covid-19.  

Grupul de risc mediu enumeră o serie de alte ciuperci, inclusiv Coccidioides spp și Cryptococcus gattii.