
Ştiinţă
Noi imagini în premieră de la telescopul James Webb: o gigantică clepsidră cosmică
james_webb_stele.jpg

Acești nori portocalii și albaștri au fost fotografiați cu instrumentul NIRCam al telescopului, care funcționează în infraroșu, o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman.
Steaua foarte tânără, cunoscută drept „protostar L1527”, situată în constelația Taurului, la aproximativ 430 de ani lumină de Pământ, este ascunsă de marginea unui disc de gaz care se învârte la baza clepsidrei.
Dar lumina de la această protostea se revarsă deasupra și sub acest disc, luminând cavitățile din gazul și praful din jur, au explicat NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) într-o declarație comună.
Norii sunt creați de materiile eliberate de stea care se ciocnesc cu materiile din jur. Stratul de praf este mai fin în părțile albastre și mai gros în părțile portocalii.
Cu vârsta de doar 100.000 de ani, protosteaua se află într-un stadiu timpuriu al formării sale. Ea nu este încă capabilă să-și genereze propria energie.
Discul negru din jurul ei, a cărui dimensiune este aproape egală cu cea a sistemului nostru solar, va furniza matere protostelei până când va atinge „pragul necesar pentru a începe fuziunea nucleară”, arată cercetarea NASA și ESA.
„Vederea protostelei L1527 oferă o perspectivă asupra modului în care arătau Soarele și sistemul nostru solar la început”, precizează cele două agenții.
Norul Molecular din constelația Taur este o adevărată pepinieră pentru sute de stele în formare.
Telescopul James Webb, care a transmis primele imagini în iulie a.c., își efectuează observațiile de pe o orbită situată la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.
Unul dintre principalele scopuri ale acestui telescop de 10 miliarde de dolari este studierea ciclului de viață al stelelor.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24