
Ştiinţă
Viespea mascul poate înțepa cu penisul (studiu al Universității din Kobe, Japonia)
viespe_broasca.jpg

Sudiind efectele unei înțepături accidentale, oamenii de știință japonezi au descoperit acest mecanism de apărare la masculi care, spre deosebire de femele, nu dețin temutul ac veninos.
În ciuda acestui handicap, ei reușesc să scape de prădătorii lor prin comportamente care au fost greșit înțelese până acum. Ipoteza că anumite insecte masculi pot înțepa cu organele genitale fusese formulată de oamenii de știință, „dar lipsea dovada”, explică Shinji Sugiura, de la Universitatea din Kobe, coautor al studiului publicat în revista Current Biology.
Acest specialist în strategii anti-prădători la animale a fost de față atunci când unul dintre elevii săi, Misaki Tsujii, coautor al studiului, a fost înțepat de un mascul de viespe zidar. „M-am lăsat și eu înțepat și cum credeam că masculii sunt inofensivi, am fost foarte surprins să simt durerea unei înțepături”, spune Shinji Sugiura.
El bănuiește că cei doi țepi mari plasați pe ambele părți ale penisului insectei au cauzat durerea. Ipoteză pe care a decis sa o testeze in laborator, dând viespile de mâncare unor broaște. „Am observat mulți masculi care, în momentul atacului, au străpuns gura sau alte organe ale broaștelor cu organele genitale”, explică el.
Unul dintre videoclipurile atacurilor arată o broască ghinionistă care încearcă fără succes să mestece insecta, după care, cu un picior din față, aruncă energic prada din gură.
În total, mai mult de o treime dintre prădători au ajuns să scuipe masculii după ce au fost înțepați. Experimentul a fost reluat cu viespi ale căror organe genitale au fost îndepărtate. Broaștele le-au înghițit imediat.
În afară de rolul lor de reproducere, organele genitale ale insectelor nu sunt atât de studiate. Cu toate acestea, cercetările anterioare au arătat cum moliile sfinx își folosesc organele genitale pentru a emite ultrasunete împotriva liliecilor.
Shinji Sugiura a cercetat modul în care anumiți gândaci reușesc să scape odată înghițiți, ieșind prin anusul prădătorilor. Biologul speră acum să stabilească dacă și alte familii de viespi își folosesc organele genitale pentru a se apăra.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24