Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se dezgroapă un dinozaur? Un paleontolog își povestește expediția din Niger

dinozaur_arheologi1.jpg

Arheologi pe situl din Niger unde au fost descoperite scheletele a 5 sauropozi, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Twitter / @VincentReneleau via France24

În paleontologia clasică, cercetătorii descoperă de obicei bucăți de oase, uneori deteriorate și încearcă să reconstruiască ulterior un schelet. Un schelet întreg sau aproape întreg e o raritate. Și tocmai asta i s-a întâmplat unei echipe de paleontologi aflată într-o expediție în deșertul Niger. Vincent Reneleau, paleontolog voluntar, vorbește despre  această expediție, la care a participat în noiembrie anul trecut.

Scheletul unui sauropod a fost descoperit în 2018, în timpul primei faze a acestei expediții americano-nigeriene în regiunea Agadez, Sahelul Nigerian, condusă de doctorul Paul Sereno, un paleontolog de renume internațional,.

Expediția a necesitat câțiva ani de pregătire, deoarece a fost necesar să se găsească colaboratori, să se obțină autorizații de la autoritățile nigeriene și, mai ales, să se asigure siguranța paleontologilor la fața locului.

În timpul celei de-a doua etape a expediției din noiembrie 2022, echipa de paleontologi se pregătea să exhumeze sauropodul descoperit deja în 2018. Însă, ajunși acolo, paleontologii au avut parte și de alte suprize, spune Vincent Reneleau într-un interviu pentru France 24:

Când am ajuns la fața locului, dinozaurul care fusese găsit în 2018 era acolo. Dar după ce am mai săpat puțin, am găsit și alții. Și într-adevăr, am scos cinci sauropzi, toți dinozauri mari, cu gât lung, coadă lungă, cele mai mari animale terestre care au existat vreodată. A fost o descoperire excepțională.

De regulă, în timpul săpăturilor, găsim doar fragmente de oase, care sunt deteriorate. Apoi, continuând să săpăm în jur, găsim uneori și schelete, însă fragmente din acestea sunt împrăștiate pe o suprafață de câteva zeci sau chiar sute de metri pătrați.

”Graalul” în paleontologie este să găsești un schelet articulat, care să arate aproape așa cum arăta în ziua morții animalului, care să aibă toate oasele complet sau parțial la locul lor. Și asta este ceea ce am găsit în Niger. Acest lucru este foarte rar când vine vorba de animalele mari, deoarece fosilizarea lor este mult mai complicată. În cele din urmă, oasele sunt în poziția în care se aflau când animalul era în viață. Deci din punct de vedere științific pentru noi este foarte interesant, pentru că putem extrage multe informații din această descoperire.

Oamenii de știință estimează că sauropodul a trăit pe Pământ în urmă cu aproximativ 145 - 180 de milioane de ani. Este un exemplar rar și fragil, a cărui exhumare necesită o mare grijă. De fapt, cum să exhumezi un schelet de dinozaur vechi de sute de milioane de ani fără a-l deteriora?

Nu putem extrage un schelet de dinozaur pur și simplu, deoarece cântărește câteva zeci de tone. Este tăiat în secțiuni mari, iar pentru conservare se folosește ipsos. Vincent Reneleau explică în detaliu mersul exhumării într-o postare publicată pe Twitter.

Dinozaurii vor fi transportați în curând în laboratoarele de paleontologie din Statele Unite pentru a fi conservați și studiați, pentru că în Niger nu există un astfel de laborator, explică Vincent Reneleau. „Este o muncă meticuloasă, care necesită mult timp”, conchide el.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24