
Ştiinţă
200 de ani de la nașterea lui Louis Pasteur, o figură mitică a științei universale
pasteur.jpg

Cum să oprești transformarea în oțet a alcoolului din sfeclă ? Această provocare s-a aflat la originea unei munci asidue pe care Pasteur a depus-o de-a lungul a mai bine de 20 de ani cu privire la procesul de fermentație al vinului și berii și care s-a finalizat cu descoperirea pasteurizării.
Cercetările sale asupra fermentării și microorganismelor i-au deschis apoi porțile către descoperirile din microbiologie și rețetele vaccinurilor.
Din 1865 savantul francez se concentrează asupra bolilor animalelor, mai întâi asupra viermilor de mătase, la solicitarea unui senator din regiunea Gard, acolo unde viermii folosiți pentru industria mătăsii erau decimați de pebrină. Pasteur descoperă parazitul care generează această boală și pune la punct un tratament și tehnici de creștere mult mai igienice.
Obiectivul următor: găinile bolnave de holeră. Savantul descoperă posibilități de a atenua virulența acestui germene, iar vaccinarea găinilor cu acest germene mai puțin virulent duce practic la imunizarea păsărilor.
În anii 1880 Pasteur declanșează bătălia împotriva turbării. Studiază transmiterea virusului mai întâi la iepuri, apoi crează un vaccin pe care îl testează pe câini. Este un succes, dar până la testarea vaccinului la om trec 5 ani. La 6 iulie 1885, vaccinul este testat pe Joseph Meister, un copil alsacian de 9 ani, care fusese mușcat de 14 ori de un câine turbat...
Articolul publicat de France24 complet aici