Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emobot, robotul care detectează emoțiile umane

robot_inteligenta_artificiala.jpg

Dispozitivul Emobot la Salonul Tehnologiilor din Las Vegas, 5 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
© Robyn BECK / AFP via France24

Emobot este un dispozitiv capabil să analizeze emoțiile umane, unul dintre cele mai recente domenii de aplicare ale inteligenței artificiale (AI), prezentat recent în cadrul CES (Consumer Electronics Show), târgul de tehnologie din Las Vegas.

„Este un termometru emoțional”, explică Antony Perzo, unul din creatorii săi

Emobot seamănă cu un difuzor sau cu o sculptură minimalistă care „monitorizează continuu emoțiile” prin intermediul unei camere video și al microfoanelor, explică tânărul director tehnologic al acestei companii franceze. Poate detecta de exemplu eventualele tulburări psihice la vârstnici, precum depresia sau anxietatea.

Așezat pe o piesă de mobilier, robotul monitorizează expresiile faciale, mișcările persoanei și tonul vocii sale pentru a identifica orice modificări semnificative de comportament și pentru a preveni astfel spitalizările de urgență.

Antony Perzo și ceilalți trei co-fondatori ai Emobot speră să găsească o soluție pentru riscurile asociate cu singurătatea și lipsa de personal medical.

Dispozitivul, deja testat în azilurile de bătrâni dar și la domiciliul pacienților, ar trebui să permită realizarea tratamentelor și terapiilor fără vizita medicului psihiatru.

Algoritmii sunt capabili să „analizeze microexpresiile faciale” care reflectă emoțiile umanecare sunt o oglindă a „stării noastre psihologice și psihiatrice”, detaliază inginerul.

În domeniul sănătății, inteligența artificială este capabilă să colecteze și să analizeze volume mari de date în timp real și a fost folosită de multă vreme pentru a efectua multe diagnostice, de la cancer la analize de urină.

„Ca oameni, pur și simplu nu putem procesa toate informațiile pe care le generăm. Avem nevoie de ajutor”, spuneSteve Koenig, vicepreședinte pentru cercetare la Consumer Technology Association (CTA), care organizează CES.

Corp, minte, inteligență artificială

Expresia „inteligență artificială” este pusă la îndoială de mulți oameni de știință, care o văd înainte de toate ca pe un instrument de marketing pentru companii. Printre produsele prezentate la CES, de la periuțe de dinți la tractoare, sunt puține gadgeturi și servicii care să nu funcționeze pe bază de inteligență artificială.

Nufa, de exemplu, se definește drept un „pionier în transformarea corpului de către IA”: această aplicație mobilă oferă utilizatorilor posibilitatea să-și retușeze pozele pentru a se vizualiza cu un corp subțire și atletic și eventual motivația de a urma un plan de 90 de zile pentru a obține un rezultat „în viața reală”.

Dar IA „nu este numai un cuvânt la modă pentru a trage lotul câștigător la CES”, explică analistul independent Avi Greengart.

Această tehnologie "este folosită prin camerele smartphone-urilor în fabrici pentru a identifica produsele defecte și în agricultură pentru a identifica buruienile și a le pulveriza cu erbicid. Inteligența artificială este folosită peste tot."

Emoțiile oamenilor

IA poate fi folosită pentru a înțelege emoțiile oamenilor. Instrumentul Ask Polly, realizat de compania canadiană Advanced Symbolics, realizează cercetări de piață în câteva minute.

Utilizatorul îi pune o întrebare, de exemplu, „Este un moment bun pentru a cumpăra un apartament?” sau „Ar trebui ca minorii criminali să meargă la închisoare?”, iar programul scanează rețelele sociale (Twitter, TikTok, Reddit și Instagram) pentru a analiza opinia publică pe scară largă.

În 2022, algoritmii de creare automatizată au creat controverse, în special în rândul celor din compania californiană OpenAI cu GPT-3 în ceea ce privește generarea de text și DALL-E pentru generarea de imagini.

Start-up-ul francez Imki a conceput un spectacol de sunet și lumini pentru Teatrul Roman din Orange unde grafica interactivă a fost realizată cu programe de acest gen.

"Acest lucru face posibilă crearea de conținut rapid cu costuri de producție foarte mici. Directorul artistic are o gamă foarte largă de imagini într-un timp foarte scurt", explică Marie Lathoud, director de marketing al Imki. Ea vede în IA un ajutor pentru artiști.

Saket Dandotia, director de operațiuni al Magnifi, recunoaște că inteligența artificială generativă reprezintă o „amenințare pentru designeri, pe care îi va înlocui”, precum roboții din fabrici.

Echipa sa a creat Strobe, un software de creare video automată. „Pentru noi, IA este o oportunitate uriașă, care va transforma întreaga industrie creativă”, a spus el.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24