Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia: O auroră boreală creată în cadrul unui experiment științific

aurora_boreala.jpg

Aurora boreală în zona orașului Akersberga, la nord de Stockholm, Suedia, 15 martie 2023
Sursa imaginii: 
© Maelle LIONS-GEOLLOT / AFP via France24

Joia trecută, cerul din nordul îndepărtat al Suediei a fost brăzdat de halouri de lumină artificială, după ce o rachetă lansată de cercetători a eliberat în aer particule de bariu în cadrul unui experiment științific menit să elucideze modul de formare al aurorei boreale naturale, transmite France24 care citează AFP.

Denumite și aurore polare, aurorele boreale par să străpungă cerul nopții arctice cu raze de lumină albastră, verde sau violetă.

Valurile de lumină artificială, verde și albă, produse de rachetă au acoperit treptat "adevărata" aurora boreală care avea loc în acel moment.

"Astăzi, nimeni nu-și poate imagina viața fără GPS, televizor, cablu prin satelit sau smartphone. Dar pentru a asigura accesul la toate acestea, trebuie să înțelegem mai bine meteorologia spațială ... Pentru că toate acestea pot fi distruse de o activitate ionică puternică", de tipul celei care crează aurora boreală naturală", a declarat pentru AFP, înainte de lansare, Tima Sergienko, coordonatorul experimentului.

Pentru a reproduce acest fenomen, cercetătorii au eliberat în atmosferă bariu din cilindri de aluminiu.

"Experimentul nu prezintă absolut niciun pericol pentru oameni. Este un fenomen frumos, vizibil pe cer, și nu vă faceți griji, nu este un OZN", a declarat Sergienko râzând.

Experimente similare au fost efectuate în întreaga lume în ultimele decenii, dar camerele și tehnologia sunt mai avansate acum, a subliniat el.

Tima Sergienko a declarat că cercetătorii pot obține "mult mai multe informații din acest tip de experiment și din măsurătorile optice".

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24