Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elon Musk: AI mai periculoasă decât armele nucleare

ap23080575510829.jpg

ChatGPT
Economiștii Goldman Sachs avertizează că 300 de milioane de angajați ar putea fi înlocuiți de roboți precum ChatGPT
Sursa imaginii: 
Associated Press

Un grup de peste 1.000 de experți în inteligență artificială și manageri din industrie, printre care Elon Musk, cer într-o, scrisoare deschisă, o pauză de șase luni în dezvoltarea unor sisteme mai puternice decât modelul GPT-4 creat de OpenAI cu susținerea Microsoft. Vestitul asistent care face diverse treburi, de la scris compuneri până la organizarea călătoriilor, a forțat concurența să sporească cercetările, dar avansul inteligenței artificiale este considerat de mulți riscant pentru societate și umanitate, transmite Reuters.

 

„Inteligența artificială este mai periculoasă decât armele nucleare,” spune Elon Musk într-un video publicat deja de un an de canalul Youtube,  Elon Musk Zone, una dintre cele mai mari comunități online de fani ai miliardarului.

 „Am încercat să-i conving pe oameni să încetinească dezvoltarea, să reglementeze inteligența artificială (IA, n.r.), dar a fost în zadar. Am încercat ani de zile... problema cu așa zișii experți în IA este că cred că sunt mai deștepți decât sunt și cred că știu mai multe decât știu. Nu le place să se gândească că o mașină ar putea fi mai deștepți decât ei și nu iau în considerare această posibilitate. Îmbunătățim inteligența non umană într-un ritm exponențial și, într-un final, noi vom reprezenta un procent foarte mic al inteligenței.”

Elon Musk compară lipsa de reglementare în domeniu cu purtarea centurii de siguranță. A luat 10 ani ca autoritățile să impună purtarea centurii de siguranță, deși datele arătau că reduce riscul în caz de accident. În ceea ce privește inteligența artificială, noi nu avem 10 ani, continuă șeful Tesla.

 

Europol și-a exprimat îngrijorarea

Scrisoarea deschisa, transmisă acum de organizația non-profit Future of Life Institute este semnată de cercetători de la DeepMind a companiei Alphabet, precum și de Yoshua Bengio și Stuart Russell, nume grele din domeniul inteligenței artificiale. Ei solicită o pauză în dezvoltarea inteligenței artificiale avansate până când protocoale de siguranță comune pentru astfel de modele vor fi dezvoltate, implementate și verificate de experți independenți.

„Sistemele puternice de inteligență artificială ar trebui să fie dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive și că riscurile lor vor fi gestionabile,” spune scrisoarea celor peste 1.000.

„Sistemele de inteligență artificială cu inteligență uman-competitivă pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate, după cum arată ample cercetări și după cum recunosc laboratoarele de vârf de inteligență artificială”, argumentează semnatarii.

Scrisoarea vine în contextul în care forța de poliție a UE, Europol, s-a alăturat valului de preocupări etice și juridice cu privire la inteligența artificială avansată precum ChatGPT, avertizând cu privire la potențiala utilizare abuzivă a sistemului în încercările de phishing, dezinformare și criminalitate informatică.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI care a creat GPT-4, nu a semnat scrisoarea, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Future of Life. OpenAI nu a răspuns imediat la solicitarea de declarații a jurnaliștilor.

 

New York Times: Cum au funcționat ChatGPT și Bard ca asistenți mei executivi

Brian X. Chen, contributor pentru New York Times pe tehnologie, a scris un articol intitulat  „Cum au funcționat ChatGPT și Bard ca asistenți mei executivi.” Bard este robotul Google care face cam aceleași lucruri ca și ChatGPT. Brian a făcut o listă cu îndatoriri pe care le-ar îndeplini de regulă un asistent: documentare asupra unor interlocutori pentru o întâlnire, rezumatul întâlnirii și gestionarea calendarului unui director, inclusiv rezervarea întâlnirilor și reprogramarea întâlnirilor.

„Toate aceste teste m-au adus la o concluzie inconfortabilă cu privire la implicațiile largi ale acestei tehnologii pentru locuri de muncă, în special cele care implică în mare măsură muncă repetitivă care ar putea fi ușor automatizată. În timp ce oamenii sunt în prezent asistenți mai buni decât chatboții, inteligența artificială poate face deja o treabă suficient de bună gestionând multe sarcini administrative.” Iată concluzia lui Brian X. Chen.

 

Goldman Sachs: 300  mil de angajați ar putea fi înlocuiți de AI

„Potrivit economiștilor Goldman Sachs, 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi automatizate de cel mai nou val de inteligență artificială care a dat naștere unor platforme precum ChatGPT,” scrie CNN.

„Ei au prezis că 18% din munca la nivel global ar putea fi computerizată, efectele urmând a fi resimțite mai profund în economiile avansate decât pe piețele emergente.”

Lucrătorii gulere albe sunt mai expuși riscului decât lucrătorii însărcinați cu muncă manuală.

În Statele Unite și Europa, aproximativ două treimi din locurile de muncă actuale „sunt expuse unui anumit grad de automatizare cu inteligența artificială” și până la un sfert din toată munca ar putea fi realizată complet de acest tip de inteligență, estimează banca.

„ChatGPT a determinat deja multe companii să regândească modul în care oamenii ar trebui să lucreze în fiecare zi,” mai scrie CNN.