
Ştiinţă
Două luni imobilizați la pat, în numele cercetării științifice...
experiment.jpg

"La început, slăbești vizibil pe zi ce trece", spune zâmbind Matthieu, unul dintre cei doisprezece bărbați selectați pentru acest experiment, care, de cinci săptămâni, s-a instalat confortabil în clinica Medes, filiala Centrului Național de Studii Spațiale (CNES), din Franța.
Cei doisprezece voluntari, ale căror nume nu au fost dezvăluite, au fost aleși din 3000 de candidați. Paturile în care aceștia sunt imobilizați timp de 60 de zile vor rămâne înclinate la un unghi de -6 grade, pentru a reproduce cât mai bine efectele imponderabilității la care sunt supuși astronauții în spațiu.
"Ne aflăm în faza de explorare a spațiului. Facem tot posibilul să ajungem pe Lună și pe Marte, întrucât nu mai este ceva ce ține de domeniul SF-ului, această călătorie presupune zboruri pe distanțe lungi, care pot să dureze între 2 și 3 ani", explică Audrey Bergouignan, de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS).
"Microgravitația va avea un impact asupra tuturor sistemelor fiziologice (...) și va provoca modificări pe care încercăm să le înțelegem și să le prevenim", explică această directoare de cercetare. "Pentru a le preveni, creăm protocoale pe care le testăm în avans aici, înainte de a le testa în spațiu. "
Bicicleta și centrifuga
Totul este pus la punct pentru ca cei 12 pacienți spitalizați să nu se ridice din pat: aproape o sută de persoane se află la dispoziția lor pentru a-i monitoriza pe durata studiului, de la infirmieri până la cercetători.
"De fiecare dată când avem nevoie de ceva, tot ce trebuie să facem este să chemăm personalul medical", explică Matthieu, un legumicultor în vârstă de 39 de ani, pe care partenera l-a convins să participe la această aventură, plătită cu 18 000 de euro pentru trei luni de participare la experiment.
Pentru a compara modificările care au loc în corpul lor în funcție de exercițiile fizice pe care le fac, voluntarii sunt împărțiți în trei grupuri: unul face 30 de minute de ciclism pe zi în poziția culcat, celălalt nu face nicio activitate fizică, în timp ce al treilea trebuie să pedaleze în timp ce se află în interiorul unei centrifuge aflată în mișcare.
"Scopul este acela de a vedea dacă gravitația artificială creată de centrifugă în timpul rotirii îmbunătățește efectele exercițiilor fizice pe bicicletă", explică Marie-Pierre Bareille, șeful clinicii căreia CNES și Agenția Spațială Europeană (ESA) i-au încredințat studiul.
Dacă rezultatele vor fi concludente, această gravitație artificială ar putea fi recreată la bordul aeronavelor, în timpul misiunilor spațiale de lungă durată, odată ce problemele tehnice vor fi rezolvate.
Turnee de jocuri video
"Provocarea constă în a ne asigura că echipajele sunt în formă și capabile să depună efort atunci când părăsesc aeronava", deoarece aceste activități extravehiculare ar putea fi solicitante din punct de vedere fizic.
"În timpul unei călătorii spre Marte, astronauții ar putea pierde până la 15% din greutatea lor", spune Audrey Bergouignan.
Participanții la experiment fac cu rândul: când pedalează din poziția culcat, când se află în centrifugă, în timp ce se amuză împreună cu îngrijitorii care se ocupă de rutina lor zilnică atât de specială.
"Nu mă plictisesc niciodată, toată lumea este foarte drăguță cu noi", spune Alejandro, un inginer aeronautic spaniol de 26 de ani care locuiește la Toulouse.
"Ținem legătura cu voluntarii din celelalte camere. Organizăm turnee de jocuri video Mario Kart sau Fifa", declară el râzând, în timp ce pedalează sub supravegherea unui antrenor.
Pentru ei, experimentul se va încheia la începutul lunii iulie când vor reveni la viața normală de dinainte, în timp ce alți 12 voluntari vor fi supuși la aceleași condiții de viață în 2024.
Clinica a selectat numai bărbați pentru a "limita variabilele" dintre voluntari și pentru a obține astfel rezultate cât mai "omogene" posibil.
Dar concluziile studiului realizat la Toulouse nu se vor aplica doar în domeniul călătoriilor spațiale. "Descoperirile referitoare la stilul de viață hipersedentar vor fi utile pentru toată lumea, pentru că oamenii vor ști cum afectează lipsa de activitate fizică organismul", spune Marie-Pierre Bareille, referindu-se la persoanele în vârstă sau la cele care suferă de patologii precum osteoporoza.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.