Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Transfuziile cu sânge "tânăr" pot încetini procesul de îmbătrânire

hourglass-1703330_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/ stevepb

Transfuziile cu sânge "tânăr" pot încetini procesul de îmbătrânire şi ar putea ajuta adulţii în vârstă să trăiască mai mult, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universității Duke (SUA).

Alăturarea sistemelor circulatorii ale unui şoarece tânăr şi ale unuia bătrân poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular şi poate prelungi durata de viaţă a celui mai în vârstă cu până la 10 procente,potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke.Aceștia au descoperit că efectele anti-îmbătrânire durează mai mult cu cât sistemele circulatorii ale animalelor au fost combinate mai mult timp.

Studiul, publicat în Nature Aging, indică faptul că indivizii mai tineri pot poseda componente specifice în sânge care contribuie la vitalitate. Dacă sunt identificaţi, aceşti factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul şi, potenţial, să prelungească viața.  

„Aceasta este prima dovadă că procesul, numit parabioză heterocronică, poate încetini ritmul de îmbătrânire, care este asociat cu prelungirea duratei de viaţă şi a sănătăţii”, spune dr. James White, autorul principal al studiului şi profesor asistent la departamentele de medicină şi biologie celulară de la facultatea de medicină a Universităţii Duke şi la Centrul de Îmbătrânire Duke, într-un comunicat al universităţii, potrivit News.ro.

Parabioza heterocronică implică fuzionarea chirurgicală a două animale de vârste diferite pentru a împărţi un singur sistem circulator. Scopul principal a fost acela de a discerne dacă beneficiile acestui proces sunt temporare sau mai durabile.

Anterior, cercetările de la Duke şi de la alte instituţii au observat efecte anti-îmbătrânire la şoarecii mai bătrâni la trei săptămâni de partajare a circulaţiei cu şoarecii mai tineri. Aceşti şoareci mai în vârstă au prezentat o activitate sporită, iar ţesuturile lor au dat semne de întinerire.

„Ideea a fost că dacă am observat aceste efecte anti-îmbătrânire în doar trei săptămâni de parabioză, ce s-ar putea întâmpla dacă mărim acest interval la 12 săptămâni”, spune dr. White, care ar reprezenta aproximativ 10% din durata de viaţă a unui şoarece de trei ani.

Experimentul a utilizat şoareci tineri la patru luni şi şoareci mai în vârstă la doi ani.

Şoarecii mai în vârstă au prezentat funcţii fiziologice îmbunătăţite şi au trăit cu 10% mai mult decât omologii lor care nu au fost supuşi procedurii după o perioadă de separare de două luni. Efectele de întinerire au persistat chiar şi la două luni după separare.

Dacă ar fi aplicată la măsurarea vârstei umane, expunerea la parabioză ar fi asemănătoare cu schimbul de sânge între o persoană de 50 de ani şi una de 18 ani timp de aproximativ opt ani, adăugând potenţial opt ani la viaţa persoanei mai în vârstă.

După constatările recentului studiu, dr. White a subliniat că obiectivul experimentului nu a fost acela de a sugera schimbul de sânge pe termen lung între oameni tineri şi bătrâni, menţionând preocupările etice şi practice evidente. „Cercetarea noastră indică necesitatea de a explora ce factori din circulaţia sângelui tânăr provoacă acest fenomen anti-îmbătrânire”, notează dr. White.