Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier, Premiul Nobel pentru Fizică 2023

nobel_fizica.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Nobel Prize

Academia Regală de Științe a Suediei să acorde Premiul Nobel pentru Fizică ediția 2023 cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier pentru rezultatele remarcabile ale experimentelor lor ”care oferă umanității noi instrumente de cunoaștere  a lumii electronilor din interiorul atomilor și moleculelor”, a anunțat marți Comitetul Nobel.

 

Pierre Agostini este un fizician franco-american, profesor la Universitatea de stat din Ohio (SUA) din 2005.

Ferenc Krausz (n. 1962 în Ungaria) este profesor de fizică la Universitatea Tehnică din Viena. În 2003 a fost numit director al Institutului Max Planck pentru optică Cuantică iar în 2006 a devenit cofondator al Centrului pentru Fotonică Avansată din Munchen.

Anne L'Huillier (n. 1958 la Paris) este profesoară de fizică atomică la Universitatea Lund din Suedia, potrivit wikipedia.org.

”Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mişcă sau îşi schimbă energia.

Contribuţiile laureaţilor au permis investigarea unor procese atât de rapide încât, până acum, erau imposibil de urmărit.

Există aplicaţii potenţiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să se înţeleagă şi să se controleze modul în care se comportă electronii într-un material. Impulsurile de attosecunde pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticarea medicală”, se precizează în argumentația Comitetului Nobel.