Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pisicile au 276 de expresii faciale diferite (studiu)

kitten-5994369_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/vaclavzavada

Oamenii de știință americani au descoperit că pisicile au 276 de expresii faciale diferite atunci când interacționează între ele, potrivit unui nou studiu publicat în revista Behavioural Processes și citat de CNN.

„Studiul nostru demonstrează că comunicarea pisicilor este mai complexă decât s-a presupus anterior”, a declarat pentru CNN co-autorul studiului, Brittany Florkiewicz, psiholog la Lyon College din Arkansas, adăugând că descoperirile lor sugerează că domesticirea are un impact semnificativ asupra modului în care felinele își exprimă emoțiile, scrie CNN.

Florkiewicz a explicat că pisicile domestice sunt, de obicei, mai tolerante din punct de vedere social decât cele sălbatice, datorită modului în care trăiesc în apropierea oamenilor. Potrivit cercetătorilor, domesticirea permite mai multe interacțiuni sociale între pisici. Pentru a strânge datele, ei au filmat 53 de pisici la o cafenea locală pentru pisici.

Din cele 194 de minute de înregistrări video adunate, oamenii de știință au descoperit 186 de interacțiuni între feline.  Cercetătorii au evaluat expresiile faciale cu un sistem de codificare conceput special pentru pisici și au analizat numărul și tipurile de mișcări ale mușchilor faciali. Studiul a adăugat că mișcările musculare asociate cu diverse procese, cum ar fi respirația și căscatul, nu au fost incluse.

Deși nu au reușit să atribuie un sens fiecărei expresii pe care au identificat-o, cercetătorii au descoperit că 45,7% dintre expresii au fost prietenoase, în timp ce 37% au fost agresive.

Ei au mai explicat că atunci când felinele sunt prietenoase ochii lor se închid, iar urechile și mustățile se mișcă, în timp ce atunci când sunt agresive, urechile lor se aplatizează. Cercetătorii vor să extindă dimensiunea eșantionului în studiile viitoare și să exploreze mai profund semnificațiile din spatele acestor expresii.