Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România vrea propriul satelit de comunicații

În numai câțiva ani, România va avea propriul satelit pentru comunicații, anunță ministrul informațiilor, Răzvan Cotovelea. Satelitul, care probabil va fi cumpărat, va asigura servicii de specialitate atât pentru instituţiile statului, cât şi pentru mediul privat, contra cost.

Cumpărarea unui satelit, este de părere ministrul Cotovelea, este un efort financiar important, dar care va permite reducerea costurilor actale cu telecomunicațiile de 2 – 3 ori. Deocamdată e vorba doar de un plan, abia în 2015 urmând a fi puse la punct detaliile și programul de cumpărare a satelitului de comunicații, precizează ministrul comunicațiilor.

”Vom începe elaborarea unui plan de dezvoltare până la fnele acestui an sau în prima parte a anului viitor, care va stabili ce fel de satelit avem nevoie, ce capacitate va avea şi ce costuri implică. Vrem să fie profitabil, nu vrem să spunem doar că România are un satelit. Factura statului şi a mediului privat pentru serviciile de comunicaţii prin satelt este una ridicată şi, dacă am avea acest satelit, costurile s-ar reduce cu până la 2,5 ori decât achităm în prezent”, a spus ministrul Cotovelea.

El a adăugat că, în cazul Azerbaijan-ului, a fost nevoie de 3-4 ani pentru a plasa pe orbită un satelit de putere medie.

”În funcţie de performanţe, un satelit costă între câteva zeci de milioane de euro şi câteva sute de milioane de euro. La nivel mondial, există 3-4 entităţi care pot plasa pe orbită un satelit. De asemenea, există vreo 10 producători de sateliţi”, a spus Cotovelea.

”În prezent, atât mediul privat cât și instituțiile statului utilizează servicii de comunicații prin contracte cu diverși furnizori, iar la nivel național am observat că aceste facturi inclusiv ale mediului privat sunt foarte mari în comparatie cu ce am putea să avem. Statul român va avea de câștigat pe un interval de timp de 4-5 ani dacă va avea propriul satelit și vom avea propriile servicii de comunicații”, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.

Intenția guvernului nu este însă o noutate absolută, spune la RFI Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române. Numai domeniul de acțiune al satelitului este ceva nou, pentru că România deja construiește, în colaborare europeană, părți importante ale unor sateliți. De altfel, șeful Agenției Spațiale spune că România mai are și alți sateliți, iar acum are nevoie de unul propriu pentru comunicații.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române.