Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hibernarea în spaţiu, un vis ce poate deveni realitate?

Un vis mai vechi al omenirii poate deveni realitate: astronauţii ar putea hiberna în timpul călătoriilor îndelungate în spaţiu. Agenţia Spaţială Europeană şi NASA fac cercetări în acest domeniu ce ar putea revoluţiona cucerirea spaţiului.

Dacă Matthew McConaughey a putut s-o facă în filmul Interstellar, iar Sigourney Weaver în Alien, ca să nu mai vorbim de clasicul film Odiseea Spaţială, de ce n-ar putea s-o facă şi astronauţii din realitate? Întrebarea îi macină de ceva vreme pe cercetătorii de la NASA şi Agenţia Spaţială Europeană. Ei speră ca într-o bună zi, mai devreme sau mai târziu, astronauţii să poată parcurge distanţe lungi în spaţiu folosind aşa-numita metodă a hibernării.

Leopold Summerer este şeful unei echipe de la ESA, Agenţia Spaţială Europeană, care crede că poate aduce un lucru ce ţine deocamdată de science fiction pe tărâmul realităţii, potrivit The Independent.

Într-o primă fază, cercetătorii "iau lecţii" de la animalele care practică hibernarea în mod natural. Oamenii de ştiinţă folosesc unele dintre tehnicile lor în experimente medicale, precum hipotermia terapeutică. Asta implică reducerea temperaturii corpului pentru câteva zile, pentru tratarea unor răni grave la cap, de exemplu.

Cercetătorii vor să vadă dacă aceeaşi tehnică a reducerii temperaturii corpului i-ar putea ajuta pe astronauţi să călătorească zile, chiar săptămâni întregi în stare de hibernare, fără vreun efect negativ asupra sănătăţii.

"Nu înseamnă că o să avem în curând astronauţi care hibernează, dar încercăm să înţelegem din natură unele lucruri care li se întâmplă animalelor în timpul hibernării, cum ar fi să prevenim pierderea masei osoase sau musculare", explică expertul ESA, citat de Washington Post.

De partea sa, NASA a finanţat anul trecut un studiu pentru a analiza ideea hibernării în spaţiu. Agenţia americană avansează şi câteva beneficii ale unei astfel de proceduri, între care proviziile mai mici de apă şi mâncare de la bordul unei nave spaţiale, reducerea cantităţii de deşeuri şi faptul că astronauţii vor avea nevoie de mai puţin spaţiu pentru antrenamentele din interiorul navetei.

Nu în ultimul rând, experţii mizează pe faptul că astronauţii nu ar mai avea probleme de adaptare psihologică în cazul zborurilor de lungă durată în spaţiu, dacă ar fi pur şi simplu trimişi la culcare... cam ca un urs, un popândău sau un arici...