Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Ţigara electronică este ineficientă

studiu_tigara_electronica_este_ineficienta.jpg

Ţigările electronice nu-i ajută pe consumatori să renunţe la fumatul tradiţional.
Ţigările electronice nu-i ajută pe consumatori să renunţe la fumatul tradiţional.

Ţigările electronice nu-i ajută pe consumatori să renunţe la fumatul tradiţional decât pentru o scurtă perioadă de timp. Ele conţin substanţe toxice canceroase, arată un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Canada.

Ţigara electronică reprezintă o alternativă doar pentru o perioadă scurtă de timp, potrivit studiului citat de Daily Mail. Fumătorii se vor întoarce la vechiul obicei şase-opt luni mai târziu, conform acestei cercetări.

Experţii canadieni avertizează că e-ţigareta poate cauza tuse seacă, iritaţii ale gâtului, respiraţie dificilă, dar şi probleme mai grave, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii.

Autorul principal al studiului, medicul Riyad al-Lehebi de la Universitatea din Toronto, spune că nu există dovezi care să arate că ţigările electronice ar fi eficiente în oprirea fumatului.

Ţigările electronice sunt compuse din diverse substanţe nestandardizate, iar vaporii pot opri activitatea unei enzime care ajută la prevenirea inflamării plămânilor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.223 de persoane şi prezentat la Conferinţa Internaţională a Societăţii Americane de Chirurgie Toracică, în Denver.

Acesta nu este primul studiu care arată că ţigările electronice sunt nocive. E-ţigareta, prezentată ca fiind mai sigură decât ţigara obişnuită, conţine de fapt un cocktail de chimicale toxice cu potenţial cancerigen, ce ajunge în plămâni.

În plus, o persoană care foloseşte ţigara electronică riscă în timp să devină imună la antibiotice, avertizau anul trecut cercetătorii de la Universitatea California.

Experţii au descoperit că ţigareta electronică produce un nivel mare de nanoparticule ce pot provoca inflamaţii şi care au fost asociate cu astmul, atacurile cerebrale, problemele de inimă şi diabetul.