Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Misterul găurilor din caşcavalul elveţian, elucidat de oamenii de ştiinţă

misterul_gaurilor_cascavalul_elvetian_elucidat_oamenii_stiinta.jpg

Cercetătorii au aflat de ce apar găurile din caşcavalul elveţian.
Cercetătorii au aflat de ce apar găurile din caşcavalul elveţian.

Misterul găurilor care se formează în interiorul rolelor de caşcaval elveţian a fost elucidat de oamenii de ştiinţă. Savanţii spun că bulele de aer care duc la apariţia găurilor sunt cauzate de particule de fân prezente în lapte, nu de dioxidul de carbon sintetizat de bacterii.

Oamenilor de ştiinţă le-a luat aproape un secol să afle cum se formează găurile din caşcaval, potrivit The Guardian.

"În ciuda poveştilor care v-au fost spuse când eraţi copii, găurile nu sunt făcute de şoricei care se hrănesc cu caşcaval şi îşi croiesc astfel drum, creând tuneluri în interiorul roţilor de caşcaval", spun autorii articolului din publicaţia britanică.

Specialiştii de la Agroscope, un institut de cercetări agricole din Elveţia, spun că fenomenul este cauzat de particule minuscule de fân prezente în lapte, nu de bacterii, aşa cum s-a crezut până acum.

Găurile au devenit tot mai mici şi chiar au dispărut complet când laptele folosit la fabricarea brânzeturilor elveţiene a fost obţinut prin metode moderne de recoltare.

"Dispariţia găleţii tradiţionale folosite în timpul mulsului este factorul care a cauzat această diferenţă", explică purtătorul de cuvânt al institutului Agroscope, Regis Nyffeler. El precizează că mici particule de fân cad în lapte şi apoi cauzează acele găuri din caşcaval.

Misterul găurilor din caşcaval a fost studiat încă din 1917, după ce americanul William Clark a publicat un studiu potrivit căruia fenomenul este provocat de dioxidul de carbon eliberat de bacteriile din lapte.