Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Acceleratorul de particule reporneşte. Va fi elucidat misterul materiei întunecate?

Acceleratorul de particule administrat de CERN îşi reia miercuri activitatea. Coliziunile de particule reîncep la o viteză fără precedent, după o pauză de peste doi ani. Savanţii speră că vor rezolva astfel misterul materiei întunecate.

Ciocnirile de particule sunt generate de cercetători, pentru a recrea condiţiile existente la scurt timp după Big Bang, în primele clipe de viaţă ale Universului.

Acceleratorul de particule a fost repus în funcţiune la începutul lunii aprilie, după modernizarea echipamentelor sale, proces ce a durat peste doi ani.

Modernizarea echipamentelor va permite realizarea unor noi descoperiri ştiinţifice majore în domeniul fizicii cuantice. Rezultatele primelor experimente sunt aşteptate la jumătatea anului 2016.

Cercetătorii vor relua coliziunile de protoni cu o putere de două ori mai mare decât aceea folosită între anii 2010 şi 2013.

Într-o reuşită ştiinţifică extraordinară din 2012, cercetătorii Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară au anunţat că au descoperit o nouă particulă subatomică, un element de bază aflat la temelia Universului, care s-a dovedit a fi celebrul boson imaginat şi numit cu o jumătate de secol înainte de fizicianul Peter Higgs.

Bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni cheie de boltă pentru structura fundamentală a materiei, o particulă elementară care dă masă unui număr mare de alte particule, potrivit Modelului standard din fizica particulelor, care descrie felul în care este alcătuit Universul.

Noile studii vizează şi găsirea materiei întunecate, ce reprezintă până la 96% din masa Universului şi care poate fi detectată doar prin influenţa pe care o are asupra materiei vizibile din jurul ei.

Acceleratorul de particule este un complex subteran cu o lungime de 27 de kilometri, aflat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.