Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Facebook încearcă să creeze inteligență artificială

facebook_logo.jpg

Image source: 
Reuters

Facebook a deschis un centru internațional de cercetare în domeniul inteligenței artificiale la Paris. Potrivit lui Mark Zuckerberg, acest institut va crea o nouă generație de servicii de internet, mai intuitive, ce vor permite utilizatorilor să intre în contact mai ușor cu lucrurile care îi interesează.

Facebook are la ora actuală 1,35 miliarde de utilizatori, iar algoritmii săi permit rețelei să urmărească foarte atent ce anume le place oamenilor. Informațiile sunt folosite pentru aplicațiile de marketing ale Facebook. Cristian China Birta, Managing Partner la Cooperativa 2.0 și consultant în social media, spune că pentru Facebook acest lucru este prea puțin:

”Facebook-ul face cam ce-a facut întotdeauna. S-a uitat cu ani înainte și a spus, ce-o să se întâmple? Aia trebuie să facem noi. Va fi un internet intuitiv, oamenii vor trăi cu adevărat o viață alternativă în rețelele sociale, și viața aceea alternativă va trebui să împrumute foarte mult din viața reală. Facebook vrea să ne anticipeze mișcările, să-nțeleagă sentimentele noastre, că deocamdată înțelege doar comportamente, dar nu prea înțelege sufletul, ori asta înseamnă inteligența artificială. Asta face Zuckerberg, e un pariu. Până acum a câștigat toate pariurile, cred că și pe acesta îl va câștiga”.

Consultantul social media spune, de asemenea, că sună urât că Facebook vrea să ne intre în suflet, dar ”dacă acum 15 ani au apărut discuții cum că în curând vom fi urmăriți, cu tot ceea ce facem pe internet, sigur că am foarte revoltați (...), dar acum nu mai comentează aproape nimeni, a intrat în normalitate. Cred că așa se va întâmpla și cu internetul acesta intuitiv, despre care tot se vorbeste, deși e foarte greu să știm exact ce e. Eu chiar sper că institutul acesta de inteligență artificială, în câteva luni, un an, va da o declarație de intenție în care ni se va spune foarte clar de fapt cam ce urmăresc ei și unde cred ei că se îndreaptă internetul”.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian China Birta, managing partner la Cooperativa 2.0