Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Ce mesaje ascunde cântecul privighetorii?

Misterul cântecului privighetorii a fost descifrat de cercetătorii germani. Oamenii de ştiinţă au descoperit că trilurile complexe ale masculilor sunt menite să le arate femelelor că vor fi buni "familişti", informează The Independent.

Privighetoarea mascul cântă pentru a-şi face reclamă: "voi fi un tată bun, o să-mi hrănesc familia şi o voi apăra de prădători".

Cu cât trilul e mai reuşit, cu atât sunt şanse mai mari ca masculul să fie perceput de femelă ca un bun "familist".

Dacă pentru urechea omului, frumuseţea cântecului derivă din melodicitatea trilului, privighetoarea femelă e interesată de cu totul altceva: de efortul pe care-l depune masculul în prestaţia lui.

 

 

Pentru un recital reuşit, care include sunete diverse, de la ţiuituri la bâzâieli, privighetoarea mascul trebuie să fie într-o formă fizică bună, au descoperit cercetătorii de la Freie Universitat Berlin.

"Nu credem că femela este interesată de frumuseţea cântecului, ci mai degrabă de informaţia pe care o conţine trilul respectiv, care-i oferă femelei date despre vârsta masculului, forţa sistemului său imunitar şi calităţile sale de viitor tată", explică unul dintre autorii studiului, profesorul Silke Kipper, citat de The Independent.

"Cântecele pot indica de asemenea abilitatea masculului de a învăţa, ceea ce reprezintă o altă caracteristică importantă a unui viitor părinte", mai spune cercetătorul.

Potrivit savanţilor germani, privighetoarea femelă este pretenţioasă atunci când îşi alege partenerul. Nu de alta, dar un pui mascul rezultat din uniunea mamei cu un tată "virtuoz" va avea la rândul său toate şansele să devină un adult atrăgător pentru alte femele.

Iar masculii ştiu toate astea. Ei îşi cresc atractivitatea, îmbunătăţindu-şi stilul de a cânta. De exemplu, unii dintre ei cântă aceleaşi "melodii", într-o buclă lungă, care se repetă iar şi iar, în aceeaşi ordine. Această ordine indică o anumită experienţă, pe care încearcă s-o scoată în evidenţă masculii mai în vârstă, care spun practic: "eu ştiu mai bine ca alţii cum se face un cuib, unde se găseşte mâncarea şi de unde vine pericolul".