Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA vor să trimită pe Marte microorganisme modificate genetic

VIDEO Elon Musk oameni Marte baze martiene.jpg

Planeta Marte, viitoare colonie umană?
Planeta Marte, viitoare colonie umană?

Cercetătorii americani cred că au găsit soluţia pentru a face planeta Marte locuibilă. Savanţii de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), o agenţie a Departamentului Apărării al Statelor Unite, vor să "terraformeze" Planeta Roşie, cu ajutorul unor microorganisme modificate genetic, informează publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax.

Planeta Marte este un mediu ostil vieţii, una dintre principalele probleme fiind radiaţiile cosmice extrem de violente.

Savanţii caută acum soluţii pentru ca măcar anumite zone de pe Planeta Roşie să devină locuibile. Un vis frumos, ar spune unii...

Terraformarea este un concept apărut iniţial în literatura ştiinţifico-fantastică şi îmbrăţişat ulterior de adepţii ingineriei planetare şi ai celei galactice, care presupune modelarea geografică, atmosferică şi ecologică a unor planete asemănătoare Pământului, în scopul colonizării şi locuirii acestora de către oameni.

Cercetătorii americani au anunţat recent că au început să lucreze la o tehnologie de terraformare, pentru a crea pe Marte condiţiile esenţiale de care au nevoie formele de viaţă terestre, pentru a trăi şi a se înmulţi.

Proiectul mizează pe introducerea unor microorganisme terestre în mediul înconjurător marţian, care vor avea misiunea de a transforma anumite regiuni de pe Marte în zone ce pot fi locuite de oameni.

De exemplu, anumiţi savanţi au spus că unele microorganisme terestre ar putea fi modificate genetic, pentru a extrage anumite gaze din atmosfera planetei Marte, precum dioxid de carbon şi metan şi de a produce azot şi oxigen, în aşa fel încât viitorii colonişti de pe Planeta Roşie să poată respira în mod liber, în afara unui costum de astronaut.

Problema e că oamenii de ştiinţă caută soluţii pentru colonizarea Planetei Marte, dar nu au reuşit să rezolve deocamdată nici măcar problema drumului până acolo.

Un studiu recent a demonstrat că expunerea îndelungată la radiaţiile cosmice, care îi "bombardează" pe astronauţi în timpul misiunilor spaţiale de lungă durată, aşa cum va fi cazul viitoarelor călătorii spre Marte, afectează sistemul nervos central şi generează deficienţe cognitive permanente.

Una dintre posibilele soluţii vizează construirea unor vehicule spaţiale care să conţină zone de protecţie sporită contra radiaţiilor cosmice, mai ales în locurile destinate odihnei astronauţilor.