Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă teorie privind sfârşitul Universului

o_noua_teorie_privind_sfarsitul_universului.jpg

Universul se va sfârşi cu o mare sfâşiere, potrivit unui studiu.
Universul se va sfârşi cu o mare sfâşiere, potrivit unui studiu.

Cercetătorii americani susţin că au descoperit cum se va sfârşi Universul. Teoria lor arată că totul se va termina cu o mare sfâşiere, adică spaţiul se va extinde atât de mult, încât la un moment dat se va "rupe", potrivit The Guardian.

Teoretic, ştim cum s-a format Universul. Mai toţi oamenii de ştiinţă merg pe varianta unui Big Bang produs acum 13,8 miliarde de ani, ce a dus la o expansiune extraordinară a spaţiului.

Ceea ce nu se ştie însă cu exactitate este cum anume se va sfârşi universul cosmic. Savanţii de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee susţin că au găsit răspunsul, în urma unei simulări pur teoretice. Ei cred că totul se va sfârşi cu o Mare Sfâşiere a cosmosului. Altfel spus, universul se va extinde atât de mult, încât într-un final se va rupe pur şi simplu, iar totul, de la galaxii până la particule atomice va dispărea.

Ei bine, e greu de vizualizat acest lucru şi e şi mai greu de dovedit. Cercetătorii americani fac însă o comparaţie pentru a putea înţelege mai bine fenomenul: e ca şi cum o maşină circulă cu viteză din ce în ce mai mare, până când începe să se dezmembreze. Cum anume se traduce această dezmembrare în cazul de faţă, nu e foarte clar.

Un lucru cert: fenomenul în cauză nu se va produce mai devreme de 22 de miliarde de ani.

"Ideea este că într-un final, până şi elementele care compun materia vor începe să se separe unele de altele. Am asista la o sfâşiere a atomilor. E corect să spunem că ar fi un scenariu dramatic", afirmă matematicianul Marcelo Disconzi, care a coordonat studiul.

Singurul lucru sigur în clipa de faţă e acela că universul se extinde continuu şi că rata acestei expansiuni se accelerează.

Studiul american arată că accelerarea aceasta va creşte în intensitate, până într-un punct infinit în care totul se va "rupe". "Matematic, ştim ce înseamnă asta, dar ce presupune acest lucru în termeni fizici este greu de măsurat", spune cercetătorul.

Ce şanse sunt însă ca expansiunea Universului să fie temperată? Potrivit savanţilor, totul ţine de "lupta" cosmică dintre energia întunecată, care încearcă să extindă spaţiul şi gravitaţie. Iar întrebarea este cine va câştiga?