Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Unii oameni îmbătrânesc de trei ori mai repede

studiu_unii_oameni_imbatranesc_de_trei_ori_mai_repede.jpg

Oamenii îmbătrânesc diferit, arată unele studii.
Oamenii îmbătrânesc diferit, arată unele studii.

Cercetătorii americani au descoperit că oamenii îmbătrânesc în ritmuri diferite, chiar dacă au aceeaşi vârstă. Un studiu recent care a analizat persoane sub 40 de ani demonstrează că unii oameni îmbătrânesc de trei ori mai rapid decât alţii.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă reîntâlniţi pe stradă cu un fost coleg de liceu, pe care aproape că nu-l mai recunoaşteţi? Primul gând care vă vine în minte este: "ce-a îmbătrânit, deşi nu are mai mult de 35-40 de ani!".

Cercetătorii au descoperit că unii oameni îmbătrânesc de trei ori mai repede faţă de alţii. Ei au făcut un studiu pe o mie de tineri în vârstă de 38 de ani, care aveau în realitate o vârstă biologică diferită, unii erau mai tineri, alţii mult mai bâtrâni, potrivit The Guardian.

De exemplu, mulţi participanţi la studiu aveau vârsta biologică de 50 de ani, iar unul chiar de 61 de ani, un caz extrem, aşa cum îl descriu oamenii de ştiinţă. Asta înseamnă că la fiecare zi de naştere din ultimii 12 ani, organismul lor a îmbătrânit în medie cu trei ani.

"Majoritatea copleşitoare a celor analizaţi are vârsta biologică de aproximativ 40 de ani, dar există şi cazuri de persoane aflate într-o formă destul de proastă. În viitor, am putea afla mai multe despre viaţa pe care au trăit-o oamenii care îmbătrânesc mai repede sau mai încet", spune Daniel Belsky de la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

El declară că "e din ce în ce mai clar că procesul îmbătrânirii este în realitate cauza multor boli şi dizabilităţi cu care ne confruntăm de-a lungul vieţii, dar cercetările de până acum s-au concentrat pe persoanele vârstnice, care au deja o mulţime de boli ce pot fi puse pe seama vârstei înaintate".

Oamenii de ştiinţă au aflat vârsta biologică a persoanelor studiate, bazându-se pe mai multe criterii, care ţin în special de starea de funcţionare a rinichilor şi ficatului, nivelul colesterolului şi funcţiile cardiovasculare.

Persoanele de 38 de ani care aveau vârsta biologică mult mai înaintată au picat unele teste care li se dau de regulă celor de peste 60 de ani. E vorba de teste de echilibru şi coordonare, dar şi de sarcini mentale, precum rezolvarea unor probleme cu care nu erau familiarizate. Aceste persoane mult mai în vârstă decât o arată vârsta lor au întâmpinat de asemenea mai multe dificultăţi decât altele atunci când au fost nevoite să urce nişte trepte.

Dovadă că expresia din basmele româneşti "a creşte într-un an cât alţii în zece" nu e întotdeauna un lucru de dorit.