Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Există viaţă extraterestră pe cometa Ciuri?

exista_viata_extraterestra_pe_cometa_ciuri.jpg

Robotul Philae, pe cometa Ciuri
Robotul Philae, pe cometa Ciuri

Există sau nu forme de viaţă pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko? Oamenii de ştiinţă se contrazic pe această temă. Mai multe caracteristici întâlnite la suprafaţa cometei de robotul explorator Philae ar putea indica existenţa vieţii extraterestre microbiene pe acest corp cosmic rătăcitor. Sau nu...

Imaginaţia cercetătorilor şi internauţilor s-a aprins după ce au observat cum arată în realitate cometa Ciuri.

Suprafaţa ei este acoperită de o crustă de culoare închisă, dar din loc în loc apar fisuri ce lasă să se vadă că sub crustă există gheaţă şi formaţiuni similare unor lacuri îngheţate ce conţin resturi organice.

Unii oameni de ştiinţă suspectează existenţa unui micro-ecosistem format din organisme virale sau bacteriene. Acestea ar putea să trăiască în mici ochiuri de apă lichidă în subsolul cometei, menţinute astfel de căldura degajată de eventuale elemente radioactive.

O altă ipoteză ar fi ca microorganismele să rămână în stare de hibernare, în gheaţa cometei, până la trecerea periodică a acesteia prin apropierea Soarelui, moment în care şi-ar relua procesele metabolice, s-ar înmulţi, după care ar intra din nou în hibernare.

Ipoteza existenţei vieţii pe cometa Ciuri a fost lansată de doi astronomi de la Universitatea din Cardiff, Ţara Galilor.

Alţi cercetători implicaţi în misiunea Rosetta, după numele sondei spaţiale care a lansat robotul Philae, susţin pentru publicaţia britanică The Guardian că nimeni din echipa care a coordonat misiunea nu susţine teoria privind existenţa unei forme de viaţă pe cometa Ciuri. Scepticii spun că nu orice crustă închisă la culoare, aşa cum e cea care acoperă o cometă, are în compoziţie hidrocarburi.

În plus, modulul Philae, de dimensiunea unui frigider, nu este echipat cu instrumentele necesare identificării posibilelor microorganisme de la suprafaţa cometei.

Robotul Philae, aflat în "hibernare" pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko s-a "trezit" acum aproape o lună, transmiţând primul său mesaj către Pământ, după o perioadă de şapte luni de pauză.

Philae, care a călătorit zece ani la bordul sondei spaţiale Rosetta a ajuns pe 12 noiembrie 2014 pe cometa Ciuri, aflată la peste 510 milioane de kilometri de Terra, o premieră absolută în explorarea spaţială şi un succes răsunător pentru Agenţia Spaţială Europeană.