Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Google, gata să ajute la depistarea efectelor adverse ale medicamentelor

Efectele adverse ale medicamentele ar putea fi depistate mai uşor cu ajutorul motoarelor de căutare. Compania americană Google este gata să colaboreze cu Agenţia americană pentru medicamente. FDA (Agenţia americană pentru medicamente) a mai lucrat până acum şi cu Microsoft, dar şi cu alte companii.

Agenţia americană pentru medicamente, care autorizează sau interzice comercializarea medicamentelor pe teritoriul Statelor Unite, caută noi metode de a identifica efectele adverse ale produselor farmaceutice de pe piaţă, constată Bloomberg.

Astfel, agenţia a anunţat deja o colaborare cu o reţea online a pacienţilor, iar acum îşi îndreaptă atenţia spre o colaborare cu cel mai mare motor de căutare: Google.

De ce? Pentru că informaţiile care circulă pe internet pot fi foarte valoroase, dacă dispui de tehnologia necesară pentru a le aduna şi corela, spune reprezentantul unei companii de monitorizare a forumurilor de pacienţi şi a altor postări online pe tema medicamentelor, citat de Bloomberg.

De altfel, există deja câteva astfel de cercetări cu descoperiri interesante. Cercetătorii companiei Microsoft au realizat un studiu în colaborare cu agenţia americană a medicamentelor şi cu Universitatea Stanford care a scos la iveală diferite efecte adverse ce pot apărea atunci când sunt luate două medicamente simultan.

Astfel, cercetarea publicată în 2003 a  demonstrat că există o legătură între căutările de pe Google ce vizau un medicament pentru reglarea nivelului de cholesterol Pravastatin şi un antidrepresiv Paroxetină. Cei care au căutat pe internet informaţii despre cele două medicamente, după 12 luni au început să caute informaţii despre diabet sau simptome ale acestuia. Analiza Microsoft a început în 2010 şi a însemnat verificarea a milioane de căutări pe Google, Yahoo sau Bing şi a fost făcută cu consimţământul utilizatorilor. Aceștia sub protecţia anonimatului au fost de acord să permită accesul Microsoft asupra căutărilor de pe internet.

Cercetările de acest timp sunt esenţiale pentru Agenţia Americană care autorizează medicamentele de pe piaţă cu atât mai mult cu cât vorbim despre efecte adverse care apar în timp şi nu imediat, ceea ce face mai dificilă corelarea dintre un medicament şi problemele cauzate de acesta.

La rândul lor, cercetările Google de până acum s-au concentrat de exemplu pe căutările care prezentau simptome comune cum ar fi crampe, oboseală sau problemele cum ar fi îngrăşare. Aceste simptome sunt corelate cu tipul de medicamente căutat de utilizatori. Iar concluziile vor apărea în timp.

Agenţia americană pentru medicamente primeşte anual peste 1 milion de plângeri privind efectele adverse ale medicamentelor.

Modul de autorizare a rămas neschimbat de la începutul anilor 90.