Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Momente de panică pe Staţia Spaţială Internaţională

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Scenariul din filmul SF "Gravity" a fost la un pas de a deveni realitate. Cei trei astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au fost nevoiţi să se refugieze joi într-o capsulă Soyuz, din cauza riscului de impact cu unele deşeuri spaţiale provenite de la un fost satelit meteorologic rusesc, informează NASA.

Astronauţii evacuaţi de pe ISS s-au mutat într-o capsulă Soyuz, ataşată de staţie. În acest timp, o bucată desprinsă dintr-un vechi satelit rusesc a trecut la mică distanţă de Staţia Spaţială Internaţională.

"Echipajul de pe ISS şi-a reluat activităţile obişnuite, după ce a primit aprobarea Centrului de control pentru misiuni spaţiale, în urma unei treceri la mică distanţă pe lângă staţie a unor deşeuri spaţiale", se arată într-o declaraţie oficială dată publicităţii de NASA.

"Toate sistemele de la bordul staţiei funcţionează normal şi astronauţii au părăsit apoi capsula Soyuz în care s-au refugiat în timpul trecerii deşeurilor spaţiale pe lângă ISS", precizează agenţia spaţială americană.

Pe ISS se află în prezent cosmonauţii ruşi Ghenadi Padalka şi Mihail Kornienko şi astronautul american, Scot Kelly.