Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Robotul Philae, "dispărut" în spaţiu?

Agenţia Spaţială Europeană nu a reuşit să restabilească legătura cu modulul robotizat Philae, aflat pe suprafaţa cometei Ciuriumov-Gherasimenko. Legătura fusese întreruptă la începutul lunii.

Modulul robotizat Philae a pierdut încă din nouă iulie contactul cu sonda Rosetta, aflată pe orbită în jurul cometei Ciuri.

Tentativele de a relua legătura vor înceta timp de două săptămâni, perioadă în care Rosetta va explora de pe orbită partea sudică a cometei.

Robotul Philae, aflat în "adormire" pe cometă s-a "trezit" în urmă cu mai bine de o lună, transmiţând primul său mesaj către Pământ, după o perioadă de şapte luni în care comunicarea a fost întreruptă.

A urmat o scurtă perioadă în care modulul a transmis informaţii, după care contactul a fost din nou pierdut.

Misiunea Rosetta este considerată una istorică: e prima dată în istoria explorării spaţiale când un robot atinge suprafaţa unei comete.

Philae a călătorit zece ani la bordul sondei Rosetta şi a asolizat în noiembrie anul trecut pe cometa Ciuri, aflată la peste 510 milioane de kilometri de Terra. După două salturi neprevăzute, robotul s-a oprit într-o zonă umbrită, ceea ce a făcut ca bateriile sale solare să nu se poată încărca.

Cometa se apropie treptat de Soare, lucru ce a ajutat robotul să iasă din hibernare. Agenţia Spaţială Europeană suspectează însă că a pierdut iar legătura cu Philae, pentru că modulul şi-ar fi schimbat din nou poziţia la suprafaţa cometei.

Sonda Rosetta a fost lansată în 2004 şi a parcurs deja peste şase miliarde de kilometri prin spaţiu.

După lansarea sa, Rosetta a orbitat de trei ori Pământul şi o dată planeta Marte, pentru a dobândi viteza necesară ajungerii la destinaţie.

Cât despre micuţul robot Philae, acesta are dimensiunea unui frigider şi cântăreşte o sută de kilograme.