
Ştiinţă
Studiu: Crizele de epilepsie, prevenite prin muzică
default.png

Creierele bolnavilor de epilepsie reacţionează diferit la muzică. Oamenii de ştiinţă vor să profite de acest lucru, pentru a preveni crizele epileptice.
Undele cerebrale ale pacienţilor au fost înregistrate de cercetători, atunci când bolnavii au petrecut zece minute în linişte, apoi cele emise în timp ce voluntarii ascultau "Sonata în D major de Mozart" sau "My Favorite Things", de John Coltrane.
Urmau alte zece minute de linişte, apoi alte două compoziţii muzicale şi la final, un al treilea interval de zece minute de linişte.
Cercetătorii au descoperit niveluri semnificativ mai mari de activitate cerebrală la participanţii care au ascultat muzică.
Activitatea undelor cerebrale s-a sincronizat mai mult cu aceea a undelor muzicale la persoanele cu epilepsie, decât la cele fără epilepsie.
Studiul realizat pe un eşantion de 21 de pacienţi a fost prezentat de Christine Charyton, cercetătoare la Universitatea de Stat din Ohio şi vizează doar pacienţi cu epilepsie de lob temporal, care alcătuiesc aproximativ 80% din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie.
Potrivit cercetătorilor, muzica este procesată la nivelul cortexului auditiv din creier, care face parte la rândul său din lobul temporal.
Savanţii americani speră că descoperirea lor ar putea fi folosită pentru a oferi pacienţilor o terapie suplimentară, pe lângă tratamentele actuale contra epilepsiei şi pentru a contribui la prevenirea crizelor epileptice.