Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cafenele cu produse în pragul expirării, pentru combaterea risipei alimentare

Soluţie inedită, dar practică pentru combaterea risipei alimentare: un fost chef din Marea Britanie a deschis în nordul industrial al Angliei o cafenea unde felurile sunt pregătite numai din alimente în pragul expirării, recuperate din supermarketuri. Proiectul lui s-a extins apoi rapid în mai multe ţări, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Conceptul este simplu: alimentele care se apropie de expirare sau chiar au depăşit limita datei de consum sunt recuperate, pentru că altfel riscă să fie aruncate. Ulterior, ele sunt transformate în produse absolut comestibile.

Chiar dacă procedura nu pare foarte "tehnologică", ea dă roade: autorii proiectului gustă sau miros singuri alimentele respective, pentru a fi siguri că ele pot fi consumate în siguranţă. Până acum au fost recuperate aproape două sute de tone de alimente.

Autorul proiectului, Adam Smith spune că i-a venit ideea după o vizită în Australia, unde a văzut risipa alimentară din ferme.

Proiectul cafenelelor cu alimente în pragul expirării a fost lansat în decembrie 2013, într-un centru comunitar dintr-un cartier defavorizat din Leeds, în Marea Britanie. Reţeaua cuprinde în prezent 120 de cafenele afiliate în întreaga lume, inclusiv în Australia, Franţa, Coreea de Sud, Statele Unite şi Nigeria.

Cafenelele oferă mese în schimbul unei plăţi voluntare, pe care o stabileşte însuşi consumatorul.

Intenţia lui Adam Smith nu era să hrănească persoane defavorizate, însă în multe comunităţi sistemul realizat de el a devenit un mijloc de a ajuta oamenii cu venituri mici sau fără resurse.

Fostul chef a încercat să sensibilizeze chiar şi parlamentari britanici, oferindu-le acestora feluri de mâncare din alimente recuperate înainte să fie aruncate.

Potrivit ONU, aproape o treime din hrana produsă în lume pentru consumul uman se pierde sau se aruncă în fiecare an.