Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Realizare medicală de răsunet: copil operat cu succes, după un caz de "decapitare internă"

Jaxon Taylor, operat cu succes de medicii australieni, după un caz de decapitare internă.

Un copil australian de 16 luni a fost operat cu succes de medicii din Brisbane, după ce a suferit o "decapitare internă", în urma unui accident de maşină, potrivit Euronews.

Cazul lui Jaxon Taylor este unul extrem de rar. De obicei, copiii care suferă astfel de accidente mor imediat.

Băiatul în vârstă de un an şi patru luni a ajuns în această situaţie, după ce maşina în care se afla a intrat în coliziune directă cu alt vehicul, la viteza de 110 kilometri pe oră.

Micuţul pacient a fost pur şi simplu "decapitat intern", asta însemnând că două dintre vertebrele sale cervicale au fost sfărâmate, iar craniul lui s-a desprins de coloana vertebrală. Nici unul dintre nervii cu rol vital ai copilului nu a fost secţionat.

Viaţa sa a fost salvată de medicii chirurgi de la un spital din Brisbane. Geoff Askin este coordonatorul echipei care a realizat intervenţia chirurgicală ce a durat şase ore: "Mulţi dintre copiii care suferă astfel de accidente nu supravieţuiesc în urma unei astfel de răni şi chiar dacă uneori se întâmplă acest lucru, pacienţii nu mai pot să respire şi nici să se mişte".

Copilul va trebui să poarte un corset special pentru cel puţin opt săptămâni, timp de care ţesuturile şi conexiunile nervoase de la nivelul gâtului au nevoie pentru a beneficia de o vindecare completă.

Graţie acestui dispozitiv, capul băiatului a putut fi plasat în poziţia corectă, iar pacientul a putut să meargă din nou, la doar câteva ore după operaţie.

Succesul intervenţiei chirurgicale i-ar putea da motive de speranţă medicului italian Sergio Canavero, care vrea să realizeze primul transplant de cap uman din lume.

Pacientul său care s-a oferit să suporte această operaţie este un rus de 30 de ani, Valery Spiridonov, care suferă de o boală rară a muşchilor corpului.

Criticii spun că aceste planuri reprezintă "o pură fantezie".