Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virusul Ebola alertează din nou oamenii de ştiinţă

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cercetătorii au descoperit că Ebola poate să reziste în sperma supravieţuitorilor acestei maladii pentru cel puţin nouă luni de la apariţia infecţiei iniţiale. Virusul continuă astfel să existe în organism pentru o perioadă mult mai mare decât au anticipat oamenii de ştiinţă.

Ebola a infectat 28 de mii de persoane şi a ucis peste 11 mii, în special în Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

Cercetătorii spun că abia acum au putut să afle informaţii noi despre Ebola şi efectele potenţiale pe termen lung asupra supravieţuitorilor.

Studiul a inclus 93 de supravieţuitori de sex masculin ai maladiei Ebola, în vârstă de peste 18 ani, care au oferit mostre de spermă, pentru a fi testate.

Aproximativ 65% dintre ei erau în continuare pozitivi atunci când au fost testaţi, la patru-şase luni după îmbolnăvire, iar un sfert dintre pacienţii testaţi la nouă luni după îmbolnăvire au fost pozitivi.

"Motivul pentru care unii dintre participanţi au eliminat fragmentele de Ebola din sperma lor mai devreme decât alţi pacienţi a rămas deocamdată neclar", declară autorii studiului, publicat în revista New England Journal of Medicine.

Jonathan Ball, profesor de virusologie moleculară la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, spune că aceste rezultate sunt îngrijorătoare: "Ele confirmă că virusul Ebola poate să persiste în tractul genital pentru o perioadă de timp considerabilă, vreme de multe luni după ce virusul a dispărut din sânge, demonstrând că acest rezervor foarte longeviv reprezintă o sursă potenţială pentru noi infecţii".

OMS recomandă ca toţi bărbaţii care au supravieţuit maladiei Ebola să fie testaţi la trei luni după instalarea simptomelor şi apoi în fiecare lună, după vindecare, până când medicii le spun că nu mai prezintă riscul de transmitere a virusului.