Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Robotul Philae, dispărut în misiune

robotul_philae_disparut_in_misiune.jpg

Robotul Philae (Foto: www.esa.int)
Robotul Philae (Foto: www.esa.int)

Încercări disperate ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de a contacta robotul Philae, care a împlinit recent un an de când se află pe cometa Ciuri. Modulul rămâne inactiv de cinci luni, în ciuda numeroaselor tentative de a restabili legătura, anunţă Centrul Naţional de Studii Spaţiale din Toulouse.

Experţii ESA vor face noi încercări de a contacta robotul Philae.

De la sfârşitul lunii noiembrie până pe 6 decembrie, când condiţiile au fost deosebit de favorabile, întrucât sonda Rosetta s-a aflat la circa 100 de kilometri de cometă, specialiştii şi-au sporit tentativele de refacere a legăturii, însă fără nici un rezultat.

Până de Crăciun şi chiar în ianuarie vor exista alte încercări. "Experienţele sunt gata, dar avem nevoie de două legături pentru a repune robotul Philae în activitate", precizează un membru al echipei.

Misiunea Rosetta este considerată una istorică: e prima dată în istoria explorării spaţiale când un robot atinge suprafaţa unei comete.

Philae a călătorit zece ani la bordul sondei Rosetta şi a asolizat în noiembrie anul trecut pe cometa Ciuri, aflată la peste 510 milioane de kilometri de Terra. După două salturi neprevăzute, robotul s-a oprit într-o zonă umbrită, ceea ce a făcut ca bateriile sale solare să nu se poată încărca.

Cometa s-a apropiat treptat de Soare, lucru ce a ajutat robotul să iasă o perioadă din hibernare. ESA suspectează că a pierdut legătura cu Philae, pentru că modulul şi-ar fi schimbat din nou poziţia la suprafaţa cometei.

Sonda Rosetta a fost lansată în 2004 şi a parcurs deja peste şase miliarde de kilometri prin spaţiu.

Cometa Ciuri a fost cel mai aproape de Soare pe 13 august, însă de atunci s-a depărtat, iar temperaturile de pe cometă scad. "Cu fiecare zi ce trece lucrurile devin tot mai complicate", spun surse din Centrul Naţional de Studii Spaţiale din Toulouse, amintind că Philae, un robot de dimensiunea unui frigider, şi-a adus deja o contribuţie "imensă la cercetarea ştiinţifică" şi la "cunoaşterea cometelor".

Scopul misiunii realizate de Agenţia Spaţială Europeană este o mai bună înţelegere a cometelor, martori ai genezei sistemului solar. Cercetătorii speră să găsească indicii despre apariţia vieţii pe Pământ. Misiunea Rosetta urmează să se încheie la sfârşitul anului 2016.